groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

Ontdek de parels van Zwolle!

Dwalen langs de eeuwenoude stadsmuren, van het ene naar het andere terras op de sfeervolle pleinen, daar leent Hanzestad Zwolle zich uitstekend voor. De sfeer is er gemoedelijk, de stad heeft een bijna dorps karakter, terwijl de bezienswaardigheden, cafés en restaurants van hoog niveau zijn én verrassen. In chef-kok Nelson Tanate en maître Gert Wiltvank van restaurant De Librije*** vond het team van Nh1816 Verzekeringen zijn ultieme gidsen.

Tekst: Judith Truijens • Fotografie: Patrick Ouwerkerk

De ontvangst is hartelijk, in de luxe en warm ingerichte Librije. Het toonaangevende restaurant van Jonnie en Thérèse Boer is al jaren richtinggevend in de Nederlandse gastronomie. Nelson en Gert zijn trots dat ze er al zo lang werken. “Ik ben hier dertien jaar geleden als stagiair begonnen”, vertelt Nelson, “en heb er alle fijne kneepjes van het vak geleerd. Gert werkt hier al tien jaar. Iedere avond leveren we samen met al onze collega’s een topprestatie. We hebben een sterke band en vertrouwen elkaar blindelings.”

Oikoa

Die band tussen de mannen is zichtbaar en voelbaar als we op pad gaan. Er wordt heel wat afgegrapt. De eerste stop, recht tegenover De Librije, is Oikoa. In deze high-end massageboetiek is het heerlijk ontspannen. “Een must, in ons beroep”, vindt Gert. “Het is de beste salon in de stad. Ze weten wat er bij ons past en laten je door een behandeling weer super relaxt de deur uitstappen. Ik boek altijd de Stockholm en Nelson de Bangkok. Een feestje.”

Oikoa, Spinhuisbredehoek 10, oikoa.nl

Van der Velde Boeken

We steken via de Diezerpoorten­brug de Thorbecke­gracht over. Je kunt hier bootjes huren en Zwolle vanaf het water ontdekken. De gracht loopt om de hele binnenstad. We lopen via de Pletterstraat naar Van der Velde Boeken. Sinds 2013 vind je deze boekwinkel in de prachtig gerestaureerde Broerenkerk. Door de spectacu­laire, beschilderde gewelven, het gebruikte glas-in-lood en het Scheuerorgel waan je je even in een andere wereld waar je boeken en tijdschriften in alle categorieën, soorten en maten vindt. “Mijn favoriete boek? ‘Inside Burgundy’ van Jasper Morris”, zegt Gert. “Kan ik eindeloos in bladeren om inspiratie 
op te doen.” In de kerk is ook ‘Brasserie in de Broeren’ gevestigd, waar je tijdens de openingstijden van de winkel kunt genieten van de lekkerste gerechtjes.

Van der Velde in de Broeren, Achter de Broeren 1-3, vandervelde­indebroeren.nl

boekenwinkel in Zwolle

Museum de Fundatie

Zwolle ademt cultuur. Een indrukwekkend bewijs hiervan is Museum de Fundatie, de volgende must-see op onze route. Het museum bevindt zich in het hart van de stad, aan de Blijmarkt, en biedt onderdak aan een bijzondere collectie beeldende kunst. Werken van Toorop, Willink en Corneille worden afgewisseld met die van Armando en Appel. Kunst heeft volgens Nelson veel raakvlakken met koken. “Je moet er creatief voor zijn en anders denken en durven doen. Je moet niet de massa willen bedienen, maar uniek zijn. Ik word door sommige werken hier geraakt, bij andere voel ik niet veel. Ik heb ooit, als eerbetoon aan mijn Molukse roots, een gado gado-salade als dessert gemaakt. Die werd ook niet meteen door iedereen omarmd, maar uiteindelijk wel gewaardeerd.”

Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, museumdefundatie.nl

museum de fundatie van de buitenkant

Herman Brood Museum

We steken recht over naar het Herman Brood Museum, waar uitbater Ivo buiten in het zonnetje al op ons zit te wachten. Hij heet ons welkom in het museum van zijn jeugdvriend en Zwolse held Herman Brood. “Hij was natuurlijk een eigenzinnige, aparte vent”, vertelt Ivo. “Puur rock & roll. Ik ben voorzitter van de stichting die het belangrijk vindt dat zijn nalatenschap voortleeft. Hij heeft veel mensen met zijn kunst geraakt, er komen in een weekend soms wel 400 mensen uit alle windstreken naar dit museum.”

In het museum is een brede collectie van Broods werk te zien. Brieven, tekeningen en gedichten, door hem geschreven en geschilderd op doek, stukken papier en bierviltjes, nooit eerder getoonde foto’s, door hem versierde gitaren, kledingstukken, schildersmateriaal en zelfs zijn spuitnaalden hebben hun weg naar het museum gevonden.

Herman Brood Museum, Blijmarkt 21, hermanbroodmuseum.nl

twee personen kijken naar object in herman brood museum

Sassenpoort

Na ons bezoek aan dit originele museum vervolgen we onze weg naar de Sassenpoort. Via de pittoreske Koestraat – voor de liefhebbers van Nederlandse speelfilms: deze straat diende onder meer als locatie voor Pietje Bell en Bankier van het Verzet – komen we bij deze eeuwenoude poort (1409) aan. Toentertijd was Zwolle een bloeiende handelsstad. Via de gaten in de poort kon men pek op eventuele aanvallers gooien. Toen de stadsmuren werden vervangen door aarden wallen en bastions (1592-1612) kreeg het tegenwoordige Rijksmonument de functie van gevangenis. De poort is te bezichtigen en er zijn rondleidingen te boeken.

Sassenpoort, Sassenstraat 53, sassenpoortzwolle.nl

sassenpoort in zwolle met oud kanon op de achtergrond

Nieuwe Markt

We lopen door de Sassenstraat naar de gezellige Nieuwe Markt. Een sfeervol plein, waar Nelson en Gert hun trots niet onder stoelen of banken steken. Het plein is de locatie van drie restaurants van Jonnie en Thérèse Boer. Bij Brasserie Jansen vind je een grote diversiteit aan gerechten. De inspiratie komt uit brasserieën in Parijs, New York, Toscane en ons eigen mooie land. “Met deze brasserie is een lang gekoesterde wens van Jonnie en Thérèse in vervulling gegaan”, weet Gert, genietend van een koffie op het terras, ondertussen kletsend met influencer Cynthia Schultz, een graag geziene gast bij Jansen. “Je kunt hier de hele dag goed en eerlijk eten, het is als het ware de huiskamer van Zwolle.”

Schuin tegenover Brasserie Jansen is Brass Boer Thuis* gevestigd. Hier is het ‘fun dining’, met gerechten van hoge kwaliteit, een ongedwongen sfeer en veel Zwolse smaken. Meer oosters georiënteerd? Dat kan twee deuren verder, bij restaurant Senang aan de Samuël Hirschstraat, met een menu uit de eigentijdse Oriënt, geïnspireerd op de reizen die Jonnie en Thérèse de afgelopen jaren met hun kinderen hebben gemaakt. Met een heerlijke dim sum, takoyaki of peking­eend op tafel ben je hier helemaal op je gemak!

De Gezelligheid

Laatste locatie van onze ontdekkingstocht is dé meeting spot voor de Zwolse horeca en iedereen die van die goede sfeer houdt: café De Gezelligheid, door vaste gasten simpel afgekort tot ‘De G’. “Deze plek kon niet ontbreken”, lacht Nelson. “Hier, in onze stamkroeg, spreken we vaak na het werk met collega’s van de diverse restaurants in Zwolle af om na te praten en een lekker biertje te drinken. Het café is tot laat open en heeft een heerlijk terras. Ook als je niet in de horeca werkt een relaxte plek!”

De Gezelligheid, Gasthuisplein 11. cafedegezelligheid.nl

vier personen proosten in café de Gezelligheid in Zwolle

Stadsmuur

Op de weg terug naar De Librije bekijken we nog even de Stadspoort met aan het einde restanten van de Diezerpoort als verteller van de rijke Zwolse geschiedenis.

De mise-en-place (het gereed­maken van alles wat voor de bereiding van de gerechten van die avond nodig is) wacht op Gert en Nelson. En ze hebben nog een primeur: volgend jaar wordt de docu-serie over De Librije uitgezonden, waar nu de opnames voor plaatsvinden. We vertrekken licht weemoedig uit deze fraaie parel in het oosten van ons land, vastbesloten nog eens terug te komen!

Museumschatten ontdekken!

Enthousiast geworden over een citytrip naar Zwolle? Kom dan zeker ook de prachtige en gevarieerde collectie beeldende kunst in Museum de Fundatie, midden in de stad aan de Blijmarkt, ontdekken. Een selectie van de beelden uit het museum vind je in de siertuin en het bos van Kasteel het Nijenhuis, één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel, gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe.

Door ons partnership kun je als lid van Nh1816 beide locaties met een mooie korting bezoeken!

Bekijk ledenvoordeel

LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur

twee zwemmende mensen voor Support Casper

Zest lokaal: Oversteek Haringvliet