ZEST Lokaal: Met Weel aan de Wandel

Bezienswaardigheden in Castricum

Veel financieel adviseurs hebben een gepersonaliseerde editie van ZEST Magazine #7 2021 uitgebracht, met hun eigen fotografie, voorwoord en artikelen. Om hun verhalen een extra podium te bieden, delen wij iedere maand een artikel uit de ‘eigen edities’. Deze maand: Weel Verzekeringen & Hypotheken uit Castricum.

Rubriek: Natuur
Tekst: Mark de Niet
Fotografie: Ed van de Pol, archief

Wandelen is in de coronaperiode uitgegroeid tot een nieuwe nationale bezigheid. Overal in Nederland ontdekten mensen hoe mooi het is om in de eigen omgeving eropuit te gaan. Hoe zit dat in Castricum? Sander Weel neemt ons mee voor een ‘ommetje’. We starten voor de deur van zijn kantoor Weel Verzekeringen & Hypotheken aan de Dorpsstraat.

We hebben amper twee stappen gezet, als we al even stil staan. Sander wijst naar de bedrijvigheid om ons heen, aan de Dorpsstraat. “Ruim acht jaar ben ik nu voorzitter van het Ondernemersfonds”, vertelt hij. “Iedere ondernemer betaalt een vaste bijdrage aan de gemeente en van dat geld maken we initiatieven mogelijk, die de leefbaarheid in Castricum verhogen of ons dorp promoten.” Het geld mag alleen voor deze dorpsdoelen gebruikt worden. Als voorbeeld noemt Sander de herontwikkeling van het Bakkerspleintje.

Sander Weel is geboren en getogen in Castricum. Met zijn gezin woont hij inmiddels in Amsterdam. Hij is echter nog graag op zijn geboortegrond en niet alleen op kantoor. Hij is in Castricum op meerdere maatschappelijke fronten actief.

Huis van Hilde

Het Bakkerspleintje was dit jaar bestemd als locatie voor een ambitieus project, waar het Ondernemersfonds aan zou bijdragen. In samenwerking met het archeologische museum Huis van Hilde zou de kunstbunker uit de Castricumse duinen op het plein worden nagebouwd. Het zou naar verwachting veel geïnteresseerde bezoekers trekken. “Hilde is een bekende naam voor de inwoners van Castricum”, vertelt Sander. Het skelet van een jonge vrouw, dat in 1995 werd opgegraven, kreeg deze fraaie naam. De ontdekking toont aan dat vanaf de eerste eeuw na Christus tot in de middeleeuwen bewoning was in deze regio. Het evenement is vanwege de coronabeperkingen geannuleerd.

Vanuit de Dorpsstraat lopen we over het spoor, langs het NS-station, dat ingrijpend wordt verbouwd. We komen aan bij het Huis van Hilde. Het museum opende in 2015 de deuren voor het publiek. Volgens Sander een museum om trots op te zijn, al is het alleen al vanwege het ontwerp van het gebouw. “Het museum leert regionale bezoekers over de vroege beschaving en andere historie die Castricum rijk is. Denk bijvoorbeeld aan de slag die de Fransen hier hebben geleverd tegen de Brits-Russische troepenmacht.”

Hof van Kijk-Uit

Vanuit het Huis van Hilde wandelen we via begraafplaats Onderlangs naar het mooie bosgebied van Castricum. We komen aan bij Hof van Kijk-Uit. In en rond dit theehuis kun je na een stevige wandeling en een frisse neus je honger en dorst stillen. “Hof van Kijk-Uit is een klant van ons, met een belangrijke maatschappelijke rol”, vertelt Sander. “Het belangrijkste doel hier is de dagbesteding van mensen met een beperking. Begeleid door vrijwilligers maken zij de heerlijkste soepen, broodjes en taarten, die ze met trots zelf aan de gasten serveren.”

In de duinen van Castricum ligt nog een aantal historische hoogtepunten, zoals de hermetisch afgesloten kunstbunker. Hier werd in WOII de Nachtwacht voor de Duitsers verstopt. Daar lag het kunstwerk netjes opgerold tussen andere belangrijke doeken van Rembrandt en Van Gogh en andere meesters. Nu biedt de bunker uitkomst aan het Amsterdamse filmmuseum Eye, dat er brandbare nitraatfilms opslaat.

Kunstbunker in de duinen bij Castricum

Duinrel in Castricum

Niet historisch, maar letterlijk een hoogtepunt is de nieuwe uitkijktoren op de top van de Papenberg. De uitkijktoren, bereikbaar via een metershoge nieuwe trap, biedt uitzicht over de duinen en Castricum. Ook een bezienswaardigheid is de ‘duinrel’ van Castricum. Geen attractiepark met achtbanen, maar een natuurlijke afscheiding, waar het water zijn weg vindt tussen de Papenberg. Een garantie voor uren speelpret. Én sport, op de velden van Vitesse’22.

Jeugdliefde Vitesse’22

Weel Verzekeringen & Hypotheken is sterk betrokken bij het lokale verenigingsleven. Veelal als sponsor, maar bij voetbalclub Vitesse’22 is Sander lange tijd zelf actief geweest, in de PR-commissie. Zijn jeugdliefde bestaat volgend jaar precies een eeuw. “Dat wordt een groot feest”, hoopt hij. We dalen van de hoge trap van het duin af en zien de sportvelden liggen. “Met ons kantoor dragen we bij aan de ‘Road to 100’. De activiteitencommissie zal ongetwijfeld een onvergetelijk feest maken van het jubileumjaar!”

Leerzaam ommetje

Het wordt met Sander een fris en leerzaam ommetje door Castricum. En dan zijn we nog niet eens bij de oude tufstenen kerk en het Oude Raadhuis in het centrum geweest. Sander heeft zich een goede en bij Castricum betrokken gids betoond. Gidsen, dat doet hij ook graag én goed door verzekeringsland. Klanten kunnen vertrouwen op het beste persoonlijke advies van deze local hero!

Huis van Hilde

Meer weten over Weel Verzekeringen & Hypotheken? Kijk op www.weel.nl

LAATSTE ARTIKELEN

Andries-Noppert

Andries Noppert

roeien bij zonsondergang

Roeivereniging Dussen

iets1

Elk reuzenrad een eigen uitstraling

het wasven in Eindhoven

Muziek met Smaak

nachtvlinderaar Marcel Kok bij een wit doek voor het vangen van vlinders

Nachtvlinderaar Marcel Kok

Zangeres Fleur Raateland in buitenkeuken van Nh1816 Verzekeringen

Aan tafel met Fleur Raateland