-->
EntertainmentGadgets
22 juni 2017

Echter wordt nep niet – Virtuele ervaringen

Fotografie: Carola van Dalen
Auteur: Roderick Leeuwenhart 

VR1

 

Sinds de jaren tachtig werken computerpioniers aan systemen waarmee we virtuele werelden kunnen bezoeken. De technologie kon zich destijds nog niet meten met de ambitie, maar dat is nu anders. De interesse in VR (virtual reality) is nooit verdwenen en nu kan iedereen het voor het eerst beleven. Bijvoorbeeld in The VR Room in Utrecht.

‘Ik ben begonnen met twee PC’s in de auto,’ vertelt eigenaar Wouter van den Bijgaart, die staat te popelen om ons een VR-bril op te zetten. ‘Ik was geïnteresseerd in VR en wilde daar iets mee doen. Dat is razendsnel
gegroeid. Tien maanden geleden startte ik met een lening van een paar duizend euro. Nu heb ik 25 medewerkers!’ The VR Room, bevindt zich vlak achter de Jaarbeurs en heeft meerdere kamers die je kunt huren. Het bleek populair, zelfs oud-premier Jan Peter Balkenende heeft het ervaren.

Pittig: blokken stapelen
We bezoeken The VR Room op uitnodiging van Nh1816 met vier verschillende adviseurs,  de volgende generatie kantoorleiders en opvolgers in hun families. Interessant om ze een kijkje te geven in de futuristische wereld van VR. Want wat is volgens hen de toekomst van het vak, en ligt daar een rol voor deze technologie? Voor we die vragen stellen, worden de heren eerst onderworpen aan de test. Wouter legt uit dat we al een paar stappen verder zijn dan het ‘mobieltje in een kartonnen kijkdoos’ en zet bij Maik een Oculus Rift op. Hij heeft hoogtevrees, dus natúúrlijk verschijnt er een wolken-krabber. Maik geeft geen kik en stapt over het randje. Hij valt niet, maar zijn hersens zijn alsnog voor het lapje gehouden. Daarna wordt de spanning telkens een stukje opgevoerd. Teun mag een achtbaan in, Sander gooit vuurballen met handbewegingen. David krijgt een pittige uitdaging: hij moet blokken opstapelen en heeft ineens de motoriek van een kleuter. Na een tijdje krijgt hij het door. De rest kijkt ademloos toe.

Haptische handschoenen
Hier onderbreekt Wouter ons even: ‘Binnenkort komen er handschoenen met ‘haptische feedback’, zodat het ook echt voelt alsof je iets vastpakt.’ The VR Room blijft innoveren en Wouter ziet de toekomst rooskleurig in. Hij heeft de tijd mee: ook bijvoorbeeld arcadehallen zijn weer hip. Bovendien leent VR zich, net als bijvoorbeeld lasergamen, goed voor een dagje uit. De technologie is namelijk prijzig; een high end bril kost al snel 700 euro. En dan ben je er nog niet, want je hebt ook een stevige PC nodig om de software soepel te draaien. Dus blijft er een markt bestaan voor Wouter en zijn nieuwe concurrenten, die overal opduiken. Zelf heeft The VR Room ook een vestiging in Amsterdam en staan Amersfoort, Groningen en ‘s-Hertogenbosch op de planning.

Iedereen naar het holodeck!
‘Whoa,’ zegt Jesse als hij de VR shooter speelt. Dit is het echte werk: met twee controllers kan hij naar de wapens grijpen en robotagenten neermaaien. Als een actieheld zwaait hij met een shotgun. Lof uit het publiek: ‘Als de wereld ten onder gaat aan zombies, kom ik jouw kant op.’ Dat is mooi, maar het kan nog beter. In de VS en – waar anders? – Dubai zijn VR-themaparken gebouwd onder de naam The Void. De
bezoekers banen zich daarin een weg door een hal met gangen en effecten, waar de VR-bril dan nog eens een simulatie overheen projecteert. Dat komt aardig in de buurt van het befaamde ‘holodeck’ uit Star Trek. ‘Het is een droom om zoiets ooit in Nederland te bouwen,’ mijmert Wouter, ‘maar dat kost miljoenen. Het begin is er in ieder geval: we hebben een nieuw uitje op de kaart gezet. Het beste van VR laagdrempelig maken voor iedereen”.

Wandelen in Manhattan
VR kent ook een serieuze kant. Zo heeft de medische wereld veel interesse, trainen legeronderdelen met VR en ook voetballers – zie elders in deze Zest – kunnen een ‘voorsprong door techniek’ krijgen. Ook zijn er toepassingen voor trainingen of goede doelen. Wouter werkt bijvoorbeeld samen met Make-A-Wish. ‘Dan gaan we naar zieke kinderen en laten we ze in Manhattan wandelen.’ Ook wordt hij ingehuurd om tijdens bedrijfscongressen mensen los te maken. Teambuilding kan bijvoorbeeld worden gestimuleerd met een spel waarbij één iemand een bom ontmantelt, terwijl de rest koortsachtig door de instructies bladert.

Virtueel verzekeren?
Na afloop brainstormt de groep over mogelijke toepassingen van dit soort technologie voor hun eigen branche. Hoe wordt het over tien jaar gebruikt? Je zou met behulp van een VR-bril schade beter kunnen taxeren door hem aan een drone te koppelen om moeilijke plaatsen te bereiken na een ongeluk of brand. Een ander bedenkt om een VR opname te maken van je inboedel. Dat maakt het eenvoudiger voor een verzekeraar door het te vergelijken met een latere opname. Ook komt het idee naar voren voor SIRE-achtige simulaties over dronken achter het stuur zitten of een huisbrand meemaken. Cutting edge technologie gebruiken om mensen bewust te maken: uiteindelijk is dat de factor die bepaalt of VR echt relevant wordt in het dagelijkse leven.

VR ook meemaken? Boek een kamer op thevrroom.nl


VR2

zest-magazine.nl/vr
Facebook

o Entertainment
 
Uitverkocht. Er zijn geen kaarten meer beschikbaar voor de Artis Zoomeravonden....
 
Zest geeft 5x 5 vrienden-VIParrangementen weg! Wil jij met 5 vrienden...
 
Fotografie: Ed van de Pol Auteur: Daniëlle Kraft Rikkert van Huisstede –...
 
Fotografie: Artis Auteur: Daniëlle Kraft Verrassing voor dier en mens   Reptielen die...
 
Fotografie: Carola van Dalen Auteur: Roderick Leeuwenhart    Sinds de jaren tachtig...
 
Dat het Nederlandse dameshandbalteam zich afgelopen maart voor het eerst in...
 
Sacha de Boer presenteerde jarenlang het NOS Journaal, tot ze besloot...
 
  Als mensen een avond Koninklijk Theater Carré op het programma hebben...
 
Some title Some author
Some excerpt
 
Some title Some author
Some excerpt
 
Some title Some author
Some excerpt
 
Some title Some author
Some excerpt
Uitverkocht. Er zijn geen kaarten meer beschikbaar voor de Artis Zoomeravonden....