Zest lokaal: Krachten gebundeld na bijna fataal busongeluk

Team ‘AnnePower’ loopt voor Ronald McDonald Kinderfonds

Als Bianca Floris Dé Verzekerings­winkel benadert voor een donatie aan de ‘AnnePower HomeWalk’ hoeft Ellis Verëll niet lang na te denken. “Natuurlijk”, antwoordt ze direct. De sponsorwandeltocht voor het Ronald McDonald Kinderfonds is een bijzonder doel, met een bijzonder verhaal erachter.

Rubriek: Samen
Tekst: Mieke Verhoef
Fotografie: Martijn Voorhout

Samen met Nh1816 Verzekeringen doneert Dé Verzekeringswinkel een cheque van € 500 aan de AnnePower HomeWalk en € 500 voor shirtsponso-ring. De HomeWalk is een estafettewan-deling van 120 kilometer in 24 uur, die op 25 en 26 juni voor het Ronald McDonald Kinderfonds is gelopen. “Na een bijna fataal ongeluk van haar dochter Anne verbleef mijn beste vriendin Leonie 217 nachten in Ronald McDonald Huizen”, vertelt Bianca. “Ik kon niets doen. Door de AnnePower HomeWalk kon ik einde-lijk iets betekenen.”

Busongeluk

Het is 10 maart 2020 als Anne (12) met twee vriendinnen naar school fietst. De geparkeerde auto’s maken de weg smal. Anne fietst aan de buitenkant als een lijn-bus de meisjes inhaalt. Een buitenspie-gel van de bus raakt Anne, waardoor ze valt en onder het achterwiel van de bus terechtkomt. “Mijn wereld stond op zijn kop”, vertelt moeder Leonie Zuidland in de sfeervolle woonkeuken, waar ze samen met Bianca en Ellis praat over het ongeluk, de AnnePower HomeWalk en de donatie. Annes toestand was kritiek. Haar vader Wouter gaat direct naar de plek van het ongeluk. Niet veel later rijdt hij in een politieauto achter de ambulance aan, die zijn dochter naar het Amsterdam UMC, locatie AMC, brengt. Een spannende rit! Leonie is op dat moment met de jongere dochters onderweg naar de basisschool. “Na thuiskomst stopte er een politieauto. De agent vertelde dat Anne was gereani-meerd. Ik stortte in. Hij bracht mij naar het AMC. De A7 was afgezet. Ik reed ver achter Anne en Wouter aan. Later deelde Wouter zijn angsten. Elke keer als de ambulance langzamer ging rijden, vreesde hij dat het klaar was.”

Lockdown

Bij het AMC staan dertig specialisten klaar voor Anne. Een uren durende ope-ratie volgt. Wouter kan Anne nog snel een kus geven. Leonie: “We kregen de tip om zoveel mogelijk foto’s te maken. Nu snap ik dat het de laatste foto’s van Anne hadden kunnen zijn. De eer-ste dagen mochten haar zusjes, onze ouders en broers op bezoek komen. Maar toen ging Nederland in lockdown. We konden niet meer samen zijn.”Maar juist bij zoiets wil je dat wel. Bianca: “Ik voelde me zo ontzettend machteloos. Ik kon niets anders dan kaarsjes branden. Anne en mijn dochter zijn beste vriendinnen. Anne is als een dochter voor me.”

 

Ronald McDonald Huis

Maanden van operaties en revalideren volgen. Het gezin Schouten-Zuidland verblijft eerst in Ronald McDonald Huis Emma in Amsterdam en later in een vakantiehuis van Ronald McDonald De Hoeve in Beetsterzwaag, vlak bij het revalidatiecentrum waar Anne intensieve zorg krijgt. “Anne had enorm veel scha-des in haar lichaam. Drie waren zo ern-stig, dat ze aan elk daarvan gemakkelijk had kunnen overlijden”, vertelt Leonie. Maar Anne is sterk. Op de avond van de opname opent ze haar ogen. Leonie: “Toen is de naam AnnePower in mij geboren.” Annes linkerbeen is uitgeval-len, waardoor ze niet meer kan lopen. Als ze later fysiotherapie krijgt en wordt uitgedaagd om baloefeningen te doen, ziet ze een andere uitdaging: de loop-brug. Met wat hulp stond ze er een paar weken later op. Op dat moment zegt Anne: ‘Ik ga naar het einde’. En ze deed het! Leonie: “Ik heb snel haar rolstoel en alle draadjes eraan naar het einde van de brug gereden. Die wilskracht, die had ze altijd al.”

“Leonie: Elke keer als de ambulance langzamer ging rijden, vreesden we dat het klaar was”

(t)Huis

Leonie viert dat jaar haar verjaardag niet, maar doet een oproep om te doneren voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Bianca geeft er gehoor aan en ontvangt sindsdien het magazine (t)Huis van het kinderfonds. “Daarin las ik over de HomeWalk, het initiatief om wande-lend geld op te halen voor de Ronald McDonald Huizen. We hebben ons inge-schreven, een team gevormd en hebben volop getraind. Het voelde goed om iets te kunnen doen.

Wessel

Het doel is om de 217 nachten die de familie Schouten-Zuidland in de Ronald McDonald Huizen verbleef in dona-ties (‘nachtzoentjes’) terug te geven. Dat doel – € 13.020 – bereiken ze al snel. Bianca: “Daarom wandelen we ook voor Wessel. Zijn moeder is lid van team AnnePower.” Als jonge baby stopt Wessel tijdens het voeden met ademen. Zijn buikje is twee keer zo groot. Later blijkt dat hij is geboren met een zeer zeldzame chromosomale afwijking. De artsen gaven hem geen lange levens-verwachting. Inmiddels is hij 7,5 jaar. Zijn familie heeft in de afgelopen jaren 333 nachten in Ronald McDonald Huis Emma doorgebracht.

“Bianca: ‘Eindelijk kan ik iets betekenen’ ging rijden, vreesden we dat het klaar was”

Donatie Dé Verzekeringswinkel

Een bataljon aan specialisten, van verzekeringsadviseurs tot schade-experts en van schadebehandelaars tot reconditioneringsbedrijven, maakt zich bij calamiteiten sterk voor verzekerden van Nh1816. Er is nog een partij die een belangrijke rol speelt bij een specifieke calamiteit: brand. Dat is Stichting Salvage. “Als je door een brand midden in de nacht in je onderbroek op straat staat, is het de Salvage-coördinator van Stichting Salvage, die binnen een uur ter plekke is”, vertelt Guda. “Perry is naast schade-expert ook Salvage-coördinator. Ook hierin zijn onze lijnen kort. Als hij ons vraagt een voorschot naar een verzekerde over te maken, zodat hij nieuwe kleding en een tijdelijk dak boven zijn hoofd kan regelen, dan beoordelen en regelen we dat binnen 24 uur.”

Ellis kon zich meteen vinden in Bianca’s donatieverzoek. “Ik vind het geweldig hoe Bianca zich inzet voor haar vriendin en de beste vriendin van haar dochter. Na een tijd waarin ze niet samen konden zijn, trekken ze nu de wandelschoenen aan, zodat andere gezinnen straks dicht Team ‘AnnePower’ loopt voor Ronald McDonald KinderfondsKrachten gebundeld na bijna fataal busongelukbij hun kind kunnen zijn. Daar dragen wij graag aan bij. ‘Samen’ is niet alleen het thema van deze ZEST, maar ook een waarde waar Dé Verzekeringswinkel voor staat. Alleen door krachten te bun-delen, kunnen we de wereld mooier maken.”

 


LAATSTE ARTIKELEN

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur

twee zwemmende mensen voor Support Casper

Zest lokaal: Oversteek Haringvliet

steyl-main1

Kloosterdorp Steyl

bagna cauda

Recept: Bagna cauda

ecoloog sterrin smalbrugge met slang in haar hand

Ecoloog Sterrin Smalbrugge