knrm bart haveman

Ruimte voor redders

Door: Mark de Niet
Foto: Dick Teske

De KNRM beleeft in mei een bijzondere maand. Het surfersdrama en het plotselinge overlijden van icoon Jaap Pronk zijn komende maand een jaar geleden. De jaarlijkse Reddingbootdag, de dag waarop belangstellenden een kijkje kunnen nemen bij de reddingstations en donateurs kunnen meevaren op een van de reddingboten, gaat 1 mei vanwege de maatregelen niet door. Wel is er een andere actie op poten gezet. In de zevende editie van ZEST Magazine lees je door de ogen van een van de vrijwilligers over het surfersdrama én de nieuwe actie. Wij geven je alvast een voorproefje.

Zwarte dag: 11 mei 2020

Vijf ervaren surfers werden in stormachtig weer verrast door verstikkend schuim bij het noordelijke havenhoofd. Het nieuws ging de hele wereld over en heel Nederland leefde mee met de nabestaanden. Op de basaltblokken staan nu vijf witte haringen geschilderd ter nagedachtenis aan de omgekomen surfers. Een zesde surfer werd gered. Met gevaar voor eigen leven haalde de bemanning van de lichte reddingboot Beluga de surfer aan boord. Terwijl toeschouwers op het strand of het havenhoofd vreesden voor de levens van de redders, redden zij dat van Ruurd, vader van twee kinderen. Bart Haveman is de beste vriend van Ruurd en opstapper bij de KNRM. In ZEST Magazine vertelt hij waarom hij die bewuste 11 mei niet mee ging surfen en hoe hij de reddingsoperatie in een roes heeft beleefd.

Verbinding Nh1816 en KNRM

ZEST Magazine is het ledenmagazine van Nh1816. KNRM en Nh1816 zijn sinds 2011 aan elkaar verbonden als maatschappelijk partner. Die samenwerking begon met de financiering van een nieuw prototype reddingboot door de goede doelenstichting Nh1816. De moderne reddingboot draagt met trots de naam Nh1816 en in 2014 wenste Koningin Maximà hem officieel een behouden vaart toe in de haven van IJmuiden. De liefde tussen de bijna 200-jarige reddingmaatschappij en de 205-jarige verzekeringsmaatschappij roest niet. Nh1816 draagt jaarlijks bij aan activiteiten of projecten die van belang zijn voor de vrijwilligers van de KNRM om hun werk te doen en mensen te redden op het water.

Koken met de redders in ZEST

In ZEST Magazine besteden we regelmatig aandacht aan de redders van KNRM. Vorig jaar vertelden twee drenkelingen in het reddingmuseum van Den Helder over hun redding. In het derde nummer, dat in 2017 uitkwam, waren schippers Dennis Schuijt (Wijk aan Zee) en Jaap Pronk (Scheveningen) te gast in de keuken van sterrenchef Niven Kunz, waar de twee ruwe bolsters met hun echtgenotes een maaltijd op niveau bereidden.

Icoon Jaap Pronk

Jaap Pronk was de schipper van de Kitty Roosmale Nepveu, het vlaggenschip van de KNRM in Scheveningen. Inmiddels heeft zijn zoon Hugo het roer overgenomen. Groot was het verdriet dat Jaap, door velen beschouwd als een iconische schipper, na zijn pensioen plotseling overleed aan een hartinfarct. Nota bene in de week na het surfersdrama.

Crowdfunding nieuwe boot

De Beluga, die voor de KNRM dus een cruciale rol speelde, doet al 30 jaar trouwe dienst voor station Scheveningen. Bij omstandigheden als op 11 mei 2020 is de boot feitelijk te licht om in te zetten. In de komende jaren vervangt de KNRM op meerdere plaatsen in Nederland de vloot. In 2022 al, zal in Scheveningen, een groter type RIB de Beluga vervangen. De beoogde klasse is anderhalve meter langer en heeft twee motoren in plaats van een. Om de aanschaf van deze boot mogelijk te maken is onlangs een crowdfunding gestart, waaraan Nh1816 bijdraagt. De eerste € 50.000 die KNRM ontvangt, verdubbelt Stichting Goede Doelen Nh1816.

Warm hart

Hoe de boot gaat heten, is geen onderwerp van discussie in Scheveningen. Die draagt straks de naam van Jaap Pronk. Draag jij de KNRM Scheveningen een warm hart toe en wil je ook een bijdrage doen aan de nieuwe RIB voor het reddingstation, doneer dan via https://scheveningen.samenvoorknrm.nl/project/nieuwe-reddingboot

LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur