carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

‘Op weg naar Carline 2.0’

Dat Carline Albers (22) haar verhaal nu zo vertelt, hadden niet veel mensen kunnen denken na die bijna-fatale avond op 10 oktober 2022. Na een heftig eenzijdig verkeersongeval liep ze zwaar hersenletsel op. Met doorzettingsvermogen, heldere doelen en dromen en de steun van haar familie doorliep ze een intensief revalidatietraject bij het Daan Theeuwes Centrum (DTC) in Woerden voor jongeren met ernstig niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Samen met haar begeleidend fysiotherapeut Geert Willem Koenen vertelt ze hoe ze de weg naar ‘Carline 2.0’ aflegde.

Tekst: Judith Truijens • Fotografie: Patrick Ouwerkerk

“Op het eerste gezicht lijkt er niets met me aan de hand, maar helaas is dat als gevolg van mijn heftige ongeluk wel zo. Daarom zou ik soms willen dat mensen het zouden kunnen zíen”, verzucht Carline. “Niet dat ik in een rolstoel zou willen zitten natuurlijk, maar er is nu vaak zoveel onbegrip.” De problemen na haar ongeluk zijn vooral cognitief, legt ze uit. “Ik ben ongeduldiger, bijvoorbeeld. Volgens mijn ouders had ik altijd al een kort lontje, maar nu kan ik zelfs om níets al van slag raken. Feedback krijgen vind ik lastig, mijn zelfvertrouwen is soms laag. Ik kan mijn rechterarm nog niet optimaal bewegen en je hoort aan mijn spraak ook nog wel dat er iets ‘anders’ aan me is. Tegenwoordig vertel ik het direct bij een kennismaking, dan is het maar duidelijk. Bij mijn vriend, die ik via een dating app heb leren kennen, heb ik na het eerste contact meteen alles op tafel gegooid: dit is wat ik heb meegemaakt, in die aspecten ben ik veranderd, en wil jij met die Carline 2.0 verder? Gelukkig was zijn antwoord ‘ja’. We hebben het heel fijn samen.”

Niet aanspreekbaar

Op die avond in oktober 2022, vlak voor middernacht, werd Carline gewond op de bijrijdersstoel in haar auto gevonden, tegen een boom. “Recent heb ik gehoord, dat ik nog kreunde en huilde, maar ik was niet aanspreekbaar en had nog maar 2% hersenactiviteit”, vertelt ze. “De ambulance wilde me in eerste instantie niet meenemen, omdat er door het slechte weer geen arts aanwezig was. Maar gelukkig besloot de even later gekomen brandweer anders: ik werd gestabiliseerd en naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Daar heb ik drie weken in coma gelegen. Ik kan wel zeggen dat ik, toen ik ontwaakte, opnieuw geboren ben, want ik moest alles weer leren. Praten, lopen… ik kon niets meer. Terwijl mijn doel om verpleegkundige te worden zo dichtbij was, vijf dagen na het ongeluk zou ik afstuderen. Nu zat ik compleet aan de andere kant van het spectrum. Maar al vrij snel vond ik de kracht om mijn schouders eronder te zetten. Dat was overigens niet gelukt zonder de onvoorwaardelijke steun van mijn familie. Ik ben de jongste van vier kinderen; met mijn twee zussen, broer en mijn ouders zijn we heel hecht. Door mijn ongeluk misschien nog wel hechter dan ooit.”

‘Iets minder pech’

“Jaarlijks lopen in Nederland enkele honderden jonge mensen tussen de 16 en 35 jaar net als Carline niet-aangeboren hersenletsel op, in verschillende gradaties”, vertelt fysiotherapeut Geert Willem van het Daan Theeuwes Centrum (DTC). “Ik zeg altijd dat mensen als Carline ‘iets minder pech’ hebben gehad, want als je dit meemaakt, mag je nooit ‘van geluk spreken’, vind ik. In het DTC bieden we intensieve revalidatietrajecten aan. Dat doen we op een heel specialistische manier, met therapie die erop is gericht weer zoveel mogelijk mee te kunnen doen in de maatschappij en die motiveert en inspireert. We halen er alles uit wat mogelijk is, en soms nog meer. Het werk relativeert enorm, en het is heel dankbaar. Toen het DTC in augustus 2018 open ging, voelde ik meteen: daar moet ik bij zijn! Ik had het geluk dat ik mee op reis mocht naar het Shepherd Center in Atlanta, in Georgia/USA, waar Daan Theeuwes, de naamgever van ons centrum, heeft gerevalideerd. Op de ervaringen daar zijn onze behandelmethodes in Nederland gebaseerd. Ik ben er trots op dat ik hiermee kan bijdragen aan het levensgeluk van jonge mensen.”

Gedeelde ervaringen

“In het DTC worden vriendschappen voor het leven gesloten”, gaat Geert Willem verder. “De gedeelde ervaringen zorgen daarvoor. Sommige vriendschappen van vóór de traumatische gebeurtenis redden het niet, daardoor zijn de contacten die bij ons worden gelegd extra waardevol. Tijdens ‘Move Your Brain’ in september vorig jaar, een sponsorevenement ter gelegenheid van ons 5-jarig bestaan, zagen we die onderlinge band ook mooi terug. Het was voor velen als een reünie. Ongeveer honderd (oud-)revalidanten, familieleden, vrienden en medewerkers deden mee aan sportieve activiteiten, waarmee ze geld ophaalden voor de aanschaf van een nieuwe bus. De kosten daarvan worden namelijk niet vergoed door zorgverzekeraars, terwijl zo’n bus heel erg nodig is. Ook de overige sponsorbijdragen, zoals die van Nh1816 Verzekeringen, kwamen bij dit doel terecht.”

Topsport

Carline volgde bij DTC een revalidatietraject van acht maanden. Geert Willem, met bewondering: “Dat heeft heel veel doorzettingsvermogen, daadkracht en discipline gevergd. Het is topsport, hoor: 24/7, er zit geen weekje rust tussen, of een vakantie. Alles kost energie, je moet over élke beweging en handeling nadenken. De motorische gevolgen van hersenletsel zijn groot. Ik vond het mooi om te zien hoe gemotiveerd Carline was, en hoe weinig geduld ze kon opbrengen voor mensen die er níet helemaal voor gingen. Want dat gebeurt natuurlijk ook. DTC is er voor iedereen, en iedereen is anders.”

carline aan het revalideren

Mooiste cadeau

“Ik zit nog volop in het proces van accepteren en ermee leren omgaan. Dat zal misschien wel een leven lang duren”, besluit Carline. “Ik had drie doelen tijdens mijn revalidatietraject: weer kunnen knuffelen met mijn familie, mijn diploma Verzorgende IG halen en werken in het ziekenhuis. Ik heb in het DTC geleerd dat alles mogelijk is, zolang je hoop houdt. En, het allerbelangrijkste: ik lééf! Dat is voor mij, elke dag weer, het allermooiste cadeau.”

Verkeersdeelnemers­verzekering

In een fractie van een seconde kan je leven op zijn kop staan, bijvoorbeeld door een eenzijdig ongeval. Je denkt er liever niet aan, maar het kan iedereen overkomen. Niemand wil zich op zo’n moment zorgen maken over geld. Je wilt je dan, net als Carline, richten op wat telt: jezelf en je naasten. Wil jij ook de geruststelling van een goede verzekering? Neem dan contact op met je adviseur en bespreek de voordelen van een Nh1816 Verkeersdeelnemersverzekering.

LAATSTE ARTIKELEN

Andries-Noppert

Andries Noppert

roeien bij zonsondergang

Roeivereniging Dussen

iets1

Elk reuzenrad een eigen uitstraling

het wasven in Eindhoven

Muziek met Smaak

nachtvlinderaar Marcel Kok bij een wit doek voor het vangen van vlinders

Nachtvlinderaar Marcel Kok

Zangeres Fleur Raateland in buitenkeuken van Nh1816 Verzekeringen

Aan tafel met Fleur Raateland