Eilandhoppen

Op zoek naar Zeeuwse zaligheden

Rubriek: Reis & Recreatie
Tekst: Ank Herstel

Zeg Zeeland en je denkt aan rust en ruimte. Aan wind en water. Aan mosselen, bolussen en boterbabbelaars. Maar Zeeland heeft nog veel meer te bieden! Maak kennis met de culinaire hoogtepunten, pittoreske stadjes en talrijke bezienswaardigheden in het Zeeuwse eilandenrijk.

Op naar Zeeland dus, de provincie met de meeste zonuren en schoonste stranden van Nederland. Maar ook de provincie van ongekende weidsheid en stilte. We beginnen onze eilandhopping-tour op Schouwen-Duiveland en zetten koers naar Zierikzee. Onderweg maken we een tussenstop in het plaatsje Dreischor. Hier werd twee decennia geleden Wijnhoeve De Kleine Schorre opgericht. Wijnbouw in Zeeland? Jawel, het kan, mede door het aantal zonuren in Zeeland. De druivenrassen die zijn aangeplant, sluiten naadloos aan bij de fameuze Zeeuwse Zilte Zaligheden, die bestaan uit de Oosterscheldekreeft, mosselen, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. Wijnhoeve De Kleine Schorre is met zijn twaalf hectare één van de grootste wijngaarden in Nederland. De boerderijwinkel is zes dagen in de week geopend. Daar weten ze precies te vertellen wanneer het proeflokaal is geopend voor een bijzondere wijnbeleving. Ook is het mogelijk een leaseovereenkomst aan te gaan met één of meer wijnstokken. Hoe leuk is dat!

www.dekleineschorre.nl

Oosterscheldekreeft

Kreeftliefhebbers opgelet! De kreeftenpopulatie van de Oosterschelde heeft door de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de temperatuur van het water een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa, waardoor de Ooster scheldekreeft een fijne en zachte smaak heeft. Een aantal restaurants biedt normaal gesproken tijdens het kreeftseizoen (tot 15 juli) een uniek Oosterscheldekreeftmenu aan.

www.oosterscheldekreeft.nl

Zierikzee

Havenstad Zierikzee is een niet te missen trekpleister. Voor een helicopterview is het mogelijk om de 279 treden van de Sint-Lievensmonstertoren te beklimmen en vanuit De Dikke Toren de stad te overzien. Zierikzee heeft een rijke historie en herbergt meer dan vijfhonderd monumenten. De welvaart die hier aan het einde van de Middeleeuwen heerste is nog goed zichtbaar. Wie wil winkelen, komt in Zierikzee ook volop aan zijn trekken. De sfeervolle straatjes en pleintjes bieden een keur aan bijzondere winkeltjes. We scoren geurige zeepjes bij De Zierikzeesche Zeepfabriek en een pak in Zeeland gebrande koffie (‘Windkracht 6’) bij KOFFIEenT en halen ons hart op in een paar kledingboetiekjes. Daarna eerst maar even bijkomen op een terrasje in de haven, met een Zeeuwse bolus met room. Heerlijk!

Blij met regen

Iemand die altijd blij is als het regent, is Aart-Jan Bil uit Kerkwerve. Aart-Jan kweekt namelijk zeekraal en lamsoor, groenten die deel uitmaken van de zilte zaligheden van Zeeland. De kweek van lamsoren is een uitermate moeilijk en arbeidsintensief proces. Onkruid als schorrekruid, schijnspurrie en grassen moet Aart-Jan handmatig verwijderen. De kwaliteit van lamsoor en zeekraal wordt beter naarmate er meer regen valt. De oogst van lamsoor is van half maart tot augustus. Zeekraal is vanaf mei oogstrijp. De ‘zeebananen’ die Aart-Jan kweekt, komen qua smaak overeen met zeekraal en zijn het hele jaar verkrijgbaar. Van maandag tot en met zaterdag is de winkel bij de kwekerij geopend.

www.schouwsezeekraal.nl

Blonde d’Aquitaine

Eveneens in Kerkwerve vinden we Vleesboerderij Boot. Het vlees dat in de winkel van het familiebedrijf wordt verkocht, is afkomstig van Blonde d’Aquitaine-runderen. De dieren groeien op de eigen boerderij op. Ze krijgen natuurlijk voer, zonder toevoegingen van diermeel, groeibevorderaars of preventieve antibiotica. De kalveren blijven zo lang mogelijk bij de moeder om zo antistoffen op te bouwen. Neem een kijkje in de stal, waar de reusachtige fokstieren zelfvoldaan liggen te herkauwen. De winkel is van maandag tot en met zaterdag geopend.

www.vleesboerderijboot.nl

Zeewierboerderij

Op weg naar het volgende eiland passeren we de enige zeewierboerderij van Nederland, bestierd door Rebecca Wiering en Jennifer Breaton. Zij verruilden een aantal jaren geleden hun maatpak voor een ‘waadpak’. De voormalige marketingmanager en advocate runnen hun zeewierboerderij in de Jacobahaven in de Oosterschelde. Hun duurzaam geteelde zeewier is goed voor mens en milieu. De zeewierboerderij is niet te bezichtigen, maar op de site www.zeewaar.nl staan diverse smakelijke zeewierrecepten.

Walcheren

We steken de iconische Zeelandbrug over. Deze verkeersader over de Oosterschelde is meer dan vijf kilometer lang en verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland. Misschien nog even picknicken op het Banjaardstrand bij Kamperland, met in de verte Deltapark Neeltje Jans? Dan door naar het (schier)eiland Walcheren, met als stralend middelpunt de hoofdstad Middelburg. Voor we daar aankomen, bezoeken we kaasboerderij Schellach in het plaatsje Sint Laurens. De eigenaresse heeft een kaasje ontwikkeld in de vorm van een Zeeuwse knop. Ook hier wordt het voer voor de koeien zelf verbouwd. En met succes, want de melkproducten van Schellach zijn meerdere malen bekroond. Er is een bezoekersplatform waar je de werkzaamheden van bovenaf kunt bekijken en wie dat wil, mag de kalfjes knuffelen.

www.schellach.nl

Openluchtmuseum

Met 1100 rijksmonumenten is Middelburg bijna een openluchtmuseum. Beklim de Lange Jan, maak een ritje met de paardentram, struin door de straatjes en steegjes en ga in gedachten terug in de tijd. Trek gekregen? Doe eens gek en ga op de Vlasmarkt naar binnen bij Sjakie’s Chocolade Museum en laat al je zintuigen prikkelen. Proeven mag! Slapen kun je overal. Walcheren heeft een overvloed aan accommodaties, variërend van campings tot viersterren hotels. Tussen Domburg en Westkapelle staan in het zomerseizoen bijzondere strandhuisjes. Deze zijn geschikt voor 2 – 6 personen en voorzien van alle mogelijke luxe en comfort. Wat te denken van een veranda met zicht op zee, die zich écht vlakbij bevindt! Elk moment van de dag krijg je hier een ander panorama. Het is wel zaak om tijdig te reserveren.

www.stranddroom.nl

Vlissingen

We vervolgen onze weg naar havenstad Vlissingen, de thuishaven van zeebonk Michiel de Ruyter. In de voormalige machinefabriek van scheepswerf De Schelde werken kunstenaars al ruim tien jaar aan Panorama Walcheren, een collectie megaschilderijen van diverse plekken op het eiland. Het maakproces is nog in volle gang. In principe kan de expositie vanaf 1 juni weer worden bezocht.

www.panoramawalcheren.nl

Filmfanaten kijken intussen uit naar het jaarlijkse filmfestival ‘Film by the Sea’ in Vlissingen. Dit jaar vindt het evenement van 10 t/m 19 september plaats, met films, lezingen, concerten, colleges en feestjes.

www.filmbythesea.nl

Zeeuws-Vlaanderen

Via de Westerscheldetunnel arriveren we in Zeeuws-Vlaanderen, waar de Zeeuwse nuchterheid zich voegt met de bourgondische inslag van de Vlaamse zuiderburen. De Scheldeboulevard van Terneuzen is the place to be voor het spotten van zeeschepen. Jaarlijks passeren bijna zeventigduizend kolossen het immens grote sluizencomplex. Het naastgelegen Haveninformatiecentrum biedt leuke en leerzame belevenissen voor jong en oud.

www.portaalvanvlaanderen.nl

We sluiten onze eilandentoer af in Philippine, het walhalla voor mosselliefhebbers. Uit de meerdere specialiteitenrestaurants die het vroegere mosselhavenstadje telt, kiezen we Auberge des Moules, met op de kaart een keur aan Zeeuwse zeevruchten. Heerlijk eten in een bijzondere ambiance.

www.aubergedesmoules.com


TIPS van Nh1816-locals


Veerse Meer

Jan-Kees de Bruine, adviseur in Goes, smult graag bij het restaurant van Thijs en Anuschka Meliefste in Wolphaertsdijk, aan het Veerse Meer. Na lang en hard werken kregen zij onlangs een Michelinster. Volgens Jan-Kees worden gasten hier niet alleen culinair verrast, maar ook echt in de watten gelegd.

www.restaurantmeliefste.nl

Vlissingen

Nh1816-verzekerde Kevin van Gorkum eet graag een broodje huisgemaakte kip-kerrie bij Panta Rhei aan de boulevard van Vlissingen. Wie liever in het centrum een visje eet, kan volgens hem het beste naar Visamy in het Bellamypark gaan, met uitzicht op de beroemde fontein.

www.strandpaviljoenpantarhei.nl
www.visamy.nl

Strand Groede

Ellen Martens is accountmanager bij Nh1816. Haar gezinstip is Strandpaviljoen Groede aan Zee. De terrassen tot in het zand, de prachtige ligging aan Strand Groede en het uitzicht geven een op-en-top strandbeleving. Hier geniet je van de keuken én de gastvrijheid van Zeeuws-Vlaanderen, terwijl je kinderen zich vermaken op het strand of op de speelplaatsen. Na zonsondergang niet meer naar huis? Overnachten in een strandhuisje kan ook.

www.groedeaanzee.nl


LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur