bagna cauda

Recept: Bagna cauda

La dolce vita

La dolce vita in de keuken, maar dan met een gedurfde twist, dat is de stijl van kok/kookboekenschrijfster Vanja van der Leeden. Ze maakt voor Zest Magazine de traditionele bagna cauda uit het Italiaanse Piemonte net even spannender met geroosterde paprika en een vleugje zest. De citroenrasp zorgt voor een wat frivolere smaak. Een heerlijk gerecht, vooral met brood erbij. Buon appetito!

Bagna cauda (= warm bad) is een Piemontese saus of fondue, waarin ansjovis en knoflook de boventoon voeren. Je eet ‘m als dip met rauwkost, maar hij kan ook over geroosterde paprika worden gegoten. Dat laatste heeft Vanja’s voorkeur. “Italianen zullen het vloeken in de kerk vinden, maar ik vind de nogal zoute bagna cauda ook enorm opknappen van een friemeltje citroenrasp. Klodder burrata erop, basilicum erover en alles ‘opvegen’ met grove stukken brood.

Tip van Vanja: het zoete sap uit de paprika’s is goddelijk lekker. Het mengt zich met de bagna cauda en de burrata. Verslavend!

Recept

 • Bereidingstijd: ca. 55 minuten
 • Voor 4 personen
 • Oven voorverwarmen op 200 graden

Ingrediënten:

 • 3 rode paprika’s
 • 3 gele paprika’s
 • 12 ansjovisfilets
 • 4 knoflooktenen
 • 100 ml olijfolie
 • 40 gr boter
 • 1 bi0-citroen: rasp (zest) en een ‘kneep’ sap
 • 1 burrata
 • basilicum om te garneren

Bereidingswijze:

Paprika’s

Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder zaadlijsten en zaadjes. Leg ze op de schil in een grote oventree, bestrooi met een snuf zout, besprenkel met olijfolie en rooster 30 minuten. In de holtes komt nu veel vocht te staan. Draai na een half uur om, zodat de schil nog extra kan blakeren en rooster nog 15 minuten (iets korter of langer, afhankelijk van je oven; de schil moet in elk geval goed geblakerd zijn). Neem de paprikahelften uit de oven, dek af en laat afkoelen. Je trekt de schil er nu heel gemakkelijk af. Bewaar het roostervocht.

Bagna cauda

Maak de bagna cauda terwijl de paprika’s roosteren. Snij de ansjovisfilets fijn. Giet de olijfolie in een pan, voeg de ansjovisfilets toe en zet op laag vuur op. Rooster met een scherpe, fijne rasp boven de pan de knoflook tot pulp. Laat de ansjovis en de knoflook nu op heel laag vuur smelten. Meng er vlak voor het serveren de boter door, breng op smaak met de rasp van de citroen en een kneepje sap (niet te veel).

Serveren

Leg de paprika’s op een schaal en giet het bewaarde roostervocht erover. Verdeel de burrata in plukken over de paprika, lepel er royaal bagna cauda over en bestrooi met basilicum.

Winnen!

Wij mogen 5x Italopop Swingend Italiaans weggeven. Een boek vol gedurfde recepten, mét zest!

Doe mee met de winactie!

LAATSTE ARTIKELEN

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur

twee zwemmende mensen voor Support Casper

Zest lokaal: Oversteek Haringvliet

steyl-main1

Kloosterdorp Steyl

ecoloog sterrin smalbrugge met slang in haar hand

Ecoloog Sterrin Smalbrugge

Mark de Niet en Annemieke de Ridder op het balkon in het nieuwe pand van Nh1816 Verzekeringen

Bouwen aan betrokkenheid