vrouw in schort

Recept: vergeten groenten

Kinderen en groenten: in menig gezin leidt het aan tafel tot ‘gedoe’. Chef-kok Estée Strooker, bekend van 24Kitchen en auteur van diverse kookboeken, ging voor Zest Magazine de uitdaging aan en bereidde in een van de kassen van het Openluchtmuseum in Arnhem bijzondere groentegerechtjes voor een groepje kritische tieners. En ja, die proeverij viel in de smaak! Estées geheim: verrassende combinaties en een creatieve presentatie. Speciaal voor Zest-lezers deelt ze haar recepten online. Leuk om met je kinderen te (s)maken!

bietenpannenkoek

Bietenpannenkoek met kruidenhummus van kievitsboontjes

Maak je kinderen vertrouwd met (vergeten) groenten en kruiden met deze bietenpannenkoek, met zoetige hummus van kievitsboontjes, zo genoemd, omdat ze vanwege hun vlekjes en spikkeltjes op kievitseitjes lijken. Tijdens het koken worden de boontjes trouwens egaal bruin. Ze smaken wat zachter dan de gewone bruine boon.   

Ingrediënten

Pannenkoek:

  • 400 ml bietensap
  • 200 g tarwebloem (of 125 g tarwebloem en 75 g boekweitmeel)
  • 2 eieren
  • 1 tl roze peperbes (optie)
  • snufje zout
  • scheutje olijfolie

Hummus:

  • 2 takjes munt
  • 6 takjes peterselie
  • 3 takjes basilicum
  • 2 takjes munt
  • *je kunt allerlei andere kruiden pakken als je wilt.
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 blikje kievitsbonen (of andere bonen)
  • 2 el tahini
  • 50 ml bietensap
  • 50 ml olijfolie
  • 1 tl roze peperbes
  • 1 citroen
  • 1 el honing

 

Bereiding

  • Mix alle ingrediënten voor de bietenpannenkoek in een blender. Laat het beslag minimaal een half uurtje rusten.  
  • Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie of boter. Schep beslag in de pan en spreid het dun over de bodem uit. Bak de pannenkoeken stuk voor stuk eerst 2 minuten aan één kant en draai hem daarna om en bak hem dan nog even na. Haal de pannenkoek daarna uit de pan. Stapel ze en laat ze afkoelen. 
  • Mix alle ingrediënten voor de hummus, behalve de kruiden, in een blender. Breng op smaak met het sap van de citroen (naar smaak een halve of hele), de honing en peper en zout.  
  • Snijd de kruiden fijn met een mes en meng dit daarna door de hummus.  
  • Smeer de afgekoelde pannenkoeken in met de hummus. Rol ze op en snijd ze in plakjes van circa 3 cm.

 

venkelsoep

Venkelsoep met palmkoolpesto 

Venkel is een anijsachtige smaakmaker, die het heerlijk doet in een zachte en luchtige soep met een pesto van onder andere palmkool. Palmkool is een eeuwenoude koolsoort, die lijkt op boerenkool, maar knapperiger en voller smaakt. Gecombineerd met geroosterde pompoenpitjes en geitenkaas maak je er een heerlijke pesto van. Een ontdekking, deze (maaltijd)soep!  

Ingrediënten

Soep:

  • 2 venkels 
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 1 biologisch groente bouillonblokje
  • 150 ml appelsap
  • 1 el witte wijnazijn
  • 350 ml water
  • 200 ml volle melk
  • 20 g roomboter
  • peper en zout
  • snufje nootmuskaat

Pesto:

  • 100 g palmkool  
  • 40 g pompoenpitten 
  • 50 g harde geitenkaas (of oude kaas of parmezaanse kaas) 
  • 1 teentje knoflook, gepeld 
  • 1 citroen, rasp en sap   
  • 75 ml olijfolie

Bereiding

  • Snijd de venkels over de lengte doormidden. Het groene loof hoef je niet te verwijderen. Snijd de venkels daarna in plakken.  
  • Verwarm een soeppan met de roomboter en fruit de sjalot in de pan. Voeg na 2 minuten de venkelplakken toe en bak samen ruim 5 minuten. Voeg peper en zout toe. Zorg ervoor dat venkel en ui glazig en zacht worden.  
  • Blus het geheel daarna af met witte wijnazijn en appelsap. Voeg het bouillonblokje toe, samen met het snufje nootmuskaat. Voeg ook het water toe en laat alles goed doorkoken in circa 15 minuten.  
  • Rooster de pompoenpitjes gedurende 5 minuten. Hak de palmkool in grove stukken. Rasp de kaas.  
  • Mix in een keukenmachine of staafmixbakje de pompoenpitjes samen met de palmkool, knoflook en kaas tot een droge pesto. Doe de droge mix in een kom en voeg de helft van het citroensap en de -rasp toe. Breng op smaak met peper en zout en voeg als laatste de olijfolie toe.  
  • Meng nu soep en pesto en mix het geheel in een blender of met een staafmixer. Voeg de melk toe en mix deze mee. Zo krijg je een luchtige romige soep.  

 

regenboogwortel

Geroosterde regenboogwortel met grove mosterd en sinaasappelsap uit de oven 

Regenboogwortels zorgen voor een kleurenfestival op het bord en smaakexplosie in de mond!  Elke kleur – wit, geel, oranje, paars – smaakt nét even anders. De zoete basis komt goed naar voren in dit gerecht met kruiden, grove mosterd, gembersiroop en sinaasappelsap. Verrassend lekker met bijvoorbeeld vis!     

Ingrediënten

  • 500 g regenboogwortel/gekleurde bospeen 
  • 1 bol knoflook 
  • 2 rode uien 
  • 3 takjes rozemarijn 
  • 3 el grove mosterd 
  • 2 el gembersiroop 
  • 2 sinaasappels, rasp en sap 
  • peper en zout 
  • ½ el komijnzaad  
  • ½ el korianderzaad  
  • 4 el olijfolie
     

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. 
  • Snijd de wortel over de lengte doormidden. Meng de wortels met olijfolie, komijn- en korianderzaad, mosterd, gembersiroop en sinaasappelsap en -rasp. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verdeel de gemarineerde wortelen over de bakplaat.  
  • Snijd de bol knoflook over de breedte doormidden. Smeer deze in met wat olijfolie en leg deze bij de wortelen. Pel de uien en snijd ze in vieren. Leg de uien bij de wortelen.  
  • Gaar de wortelen in de oven in 35 minuten. 
  • Serveer de wortelen bijvoorbeeld met wat geitenkaas of een lekker visje. 

LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur