Spaghetti alle vongole cu limuni e menta
‘Zomer op je bord!’, is de titel op bladzijde 37 in de nieuwste editie van Zest Magazine. Op de foto lonkt de spaghitti vongole met zest en munt. Een recept van Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen. Ook zin in de zomer op je bord? Duik de keuken in, stroop je mouwen en maak deze pasta voor een heerlijke zomerse avond met je geliefde(n). Zo maak je het recept van Jadis.
Recept van Jadis
Dit is een recept dat ik van Chiara lo Bianco, de eigenaresse van Biosikelia en La Casa di Melo in Siracusa, geleerd heb. Ook een van haar favoriete Siciliaanse recepten is spaghetti vongole met citroen en munt. Chiara eet het graag met volkoren spaghetti, ik vind dat minder lekker. Maar als ik eerlijk ben, is de volkoren spaghetti uit Sicilië (zeker die van pastafabriek Barbagallo) smaakvoller dan die in Nederland. Ondanks dat vind ik ‘normale’ spaghetti gewoon té lekker.
- Bereidingstijd: ca. 25 minuten
- Voor: 4 personen
- Seizoen: zomer
Ingrediënten
- 1 kg venusschelpen (of kokkels)
- zout
- 500g spaghetti of linguine
- extra vergine olijfolie
- 2 knoflooktenen, in plakjes
- 50 ml witte wijn
- ½ rode of groene peper, in fijne ringen gesneden
- sap en zeste van 1 biologische citroen
- 10 verse muntblaadjes
- (zelfgebakken) brood, optioneel
Benodigdheden
- kookpan
- diepe pan met deksel
- citruspers
- nijptang
Bereidingswijze
- Spoel de venusschelpen af met koud water. Zitten er kapotte of open schelpen bij? Gooi deze dan weg.
- Zet een pan op het vuur met water en genoeg zout en kook de pasta beetgaar.
- Fruit in 2 minuten in een scheut olijfolie de knoflook en een in dunne ringetjes gesneden halve rode of groene peper en zeste van een citroen in een diepe pan.
- Voeg de vongole in de schelp toe met sap van een ½ citroen en een scheut olijfolie. Blus af met de witte wijn. Zet een deksel op de pan: nu komt langzaam het vocht uit de schelpen en na een paar minuten gaan ze openstaan.
- Haal de helft van de vongole uit de schelp, zodat je meer ruimte hebt in de pan. Zet de losse vongole in een bakje even opzij.
- Rasp en pers dan de andere citroenhelft uit en doe dit bij de uit de schelp gehaalde vongole. Roer even.
- Als de spaghetti al dente is, haal je met een nijptang de spaghetti uit het kookvocht en doe je het bij de vongole in de pan. Doe nu ook de losse vongole met zeste terug in de pan erbij. Schep er nog 4-5 grote eetlepels van het kookvocht van de pasta bij, zodat er een saus ontstaat.
- Pluk de verse munt en roer door de spaghetti met vongole.
- Serveer in diepe borden en sprenkel per bord nog een klein beetje olijfolie over je pasta.
- Leg er een stuk (zelfgebakken) brood bij, om al het heerlijke vocht op te kunnen lepelen.
Eet smakelijk!
Winactie
En… smaakt het naar meer? Wij mogen drie exemplaren van The Lemon Kitchen Sicilië weggeven. Doe mee met de winactie!