Forteiland pampus vanuit de lucht op een zonnige dag

Kamperen op Forteiland Pampus

Voor een uniek onbewoond eilandgevoel

Kamperen op een onbewoond eiland? Een magische en onvergetelijke ervaring! Op Forteiland Pampus kan het. Hier beleef je op een historische locatie de ultieme vrijheid. Leg je telefoon weg, zet al je zintuigen op scherp en waan je heel even eilandbewoner op deze speciale plek.

Tekst: Natasja Admiraal

Alleen al de bootreis naar Pampus over het IJmeer is een belevenis. Sommige passagiers hebben dagrugzakjes bij zich, anderen wat grotere tassen met een slaapzak en zwemkleding. Kan niet missen, dat zijn de kampeerders! Op het schootsveld – het onontgonnen deel van Pampus – staan hun comfortabele tentjes al klaar. Historisch gezien is dit deel van het eiland altijd onbebouwd gebleven, zodat in tijden van oorlog de kanonnen vrij konden schieten.

Voor Pampus

Als kampeerder word je bij aankomst welkom geheten door de gastheer of -vrouw en naar je eigen camping­plaats begeleid. Het matras is al opgemaakt, wat een luxe! Even installeren en dan meteen het eiland verkennen. Speciaal voor campinggasten zijn er een spelletjeskist en een heel eiland om te verkennen. Zin in een frisse duik? Vanaf de steiger spring je zó het IJmeer in. Of doe het gezegde ‘voor Pampus liggen’ eer aan en plof neer op één van de goedgevulde zitzakken in het gras. Op Pampus kom je vanzelf tot rust. Niets moet, alles mag: vrijheid blijheid in optima forma. Stelletjes genieten van de romantische setting en gezinnen beleven quality time. Voetballende, vliegerende en badmintonnende kinderen sluiten vriendschappen voor het leven. Ouders ontspannen voor de tent met een boek en een Pampus-biertje.

Eilandmaaltijd

Als de avond valt, daalt de stilte neer op Forteiland Pampus. Turend naar de lichtjes in de verte lijkt de drukke stad ver weg. In het restaurant wacht een heerlijke eilandmaaltijd, bereid met groenten uit de Pampus-moestuin en duurzame lekkernijen. Zo met zijn allen aan tafel komen de verhalen los. Kinderen vuren nieuwsgierige vragen af op de campingbeheerder. Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid? Martijn Steinebach, marketeer bij Forteiland Pampus en regelmatig ook campingbeheerder: “Bij aankomst nemen we eerst de huisregels door. We laten zien hoe je vuur blust en waar alle belangrijke telefoonnummers te vinden zijn. Met de portofoon kun je altijd iemand bereiken. Er ligt te allen tijde een boot klaar. En natuurlijk zijn de campingbeheerder en fortwachter er om te helpen als dat nodig is.”

‘s Nachts door het fort

Knus binnen zitten kan in het paviljoen, bij de doe-het-zelf-bar. Spelletjes, een sjoelbak en geluidsbox verhogen de sfeer. “Vorig jaar ontstond er een spontane karaoke­avond”, vertelt Martijn. Pampus is ook prachtig wanneer de zon als een feloranje vuurbol ondergaat. Fotocamera’s in de aanslag! Eenmaal donker is er ook van alles te beleven: een zaklamptocht bij maanlicht, sterrenkijken met een telescoop of app. Of maak met de gastheer een middernachtelijke wandeling door het pikdonkere fort. Struinend door de ondergrondse gangen komen vierhonderd jaar Hollandse geschiedenis en avontuur 
tot leven. Ontdek hoe de soldaten hier destijds volledig zelfvoorzienend leefden. En hoe Forteiland Pampus dit pioniersgevoel vandaag de dag voortzet met zijn duurzame, zelfvoorzienende missie.

Terug in de tijd

Gewekt word je op Forteiland Pampus door het geluid van klotsend water en de geur van verse croissantjes. Op de picknicktafel bij de tent staat een heerlijk ontbijt klaar: een thermoskan koffie, verse eitjes en warme broodjes. Leun achterover en luister naar de vogels: hoeveel hoor je er? Aan de horizon
is altijd wat te zien. Misschien wel een driemaster? Sluit je ogen, denk aan de schilderijen in het Rijksmuseum en ga terug in de tijd: schepen die zwaar beladen met specerijen en andere koopwaar op de Amsterdamse haven afkoersen. Na het ontbijt ligt er nog een heerlijke middag op Pampus in het verschiet. Douchen kan niet, maar wat geeft dat, met het IJmeer als grootste bad? En dan is het toch écht tijd om weer aan boord te gaan. Opgeladen, uitgewaaid en een schat aan herinneringen rijker.

Martijn Steinebach, zijn beste vriend en de zoons hebben genoten van hun verblijf op Pampus. Op Pampus kom je vanzelf tot rust. Niets moet, alles mag

 

Winactie

Logeren op Forteiland Pampus? Doe tot 17 juli 2024 mee aan de winactie!

Bekijk winactie

 

vrouw kijkt naar zonsondergang op camping pampusLedenvoordeel

Zelf ervaren hoe Forteiland Pampus bouwt aan een duurzame toekomst? Bezoek hét eiland van Amsterdam met ledenvoordeel. Ontdek 400 jaar verhalen en beleef het ultieme eilandgevoel. Ben je avontuurlijk ingesteld, dan is een overnachting op Pampus er één voor op de bucket-list. Bezoek het eiland met ledenvoordeel van Nh1816 voor slechts € 6,- per persoon (i.p.v. € 18,50)

Met korting naar Forteiland Pampus!

LAATSTE ARTIKELEN

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur

twee zwemmende mensen voor Support Casper

Zest lokaal: Oversteek Haringvliet

steyl-main1

Kloosterdorp Steyl

bagna cauda

Recept: Bagna cauda

ecoloog sterrin smalbrugge met slang in haar hand

Ecoloog Sterrin Smalbrugge