mensen tijdens paardenrace op kar

‘Korte bochten, niets raken en je pony het vertrouwen geven!’

Een leven zonder ponys en paarden kan de 20-jarige Anouk van de Beek uit Putten zich niet voorstellen. Ze werkt hard aan haar twee grootste dromen: fulltime werken in haar hoefsmederij en ooit het WK Mennen winnen.

Tekst: Marlies Jansen • Fotografie: privé

Ze was pas zes jaar, toen ze al rondscheurde met paard en wagen. Met pony Floortje was ze lid van de ‘guppenclub’ van menvereniging Het Gouden Span. Elke week had ze les en met de andere kinderen reed ze onderlinge wedstrijdjes, zoals een kerstindoor – met opa Kees achterop als groom.  Anouk deelde het plezier met haar opa: zo hard mogelijk gaan. “Het maakte ons niet uit hoe het eruit zag. Maar toen ik ouder werd, wilde ik verder komen. Meedoen aan kampioenschappen! Ik ging ook samengesteld rijden. Dan doe je niet alleen marathon, maar ook vaardigheid en dressuur.”

Paardenfamilie

Pony’s en paarden zijn al in haar leven zolang Anouk zich kan herinneren. Dat heeft alles te maken met haar grootvader, die in Hooglanderveen een stal met vijftig paarden en pony’s had. Elke dag was Anouk na schooltijd op de boerderij te vinden. Opa Kees gaf haar ook wekelijks les. Met haar nichtjes, moeder en oma werden de menwedstrijden een familieaangelegenheid: acht pony’s, drie karren en de complete familie werden in de paardenwagen gestouwd. “Doodeng soms, het was een krakkemikkig ding”, herinnert Anouk zich. Ze won – met inmiddels vader Jan als onmisbare groom – verschillende wedstijden, zoals de Betuwe Cup, de districtskampioenschappen en het NK Mennen. Op het Jeugd EK in Frankrijk in 2021 behaalde ze met haar pony Happy de vijfde plaats.

Lezen en schrijven

In dat jaar rondde ze ook haar opleiding tot hoefsmid af. Dat ze dat wilde worden, wist ze al toen ze op haar achtste de vader van haar beste vriendin in de weer zag met raspen, vijlen en ijzers om de hoeven van de paarden in orde te maken. “Ik vond dat prachtig”, vertelt ze. Haar leermeester Bertus de Geyter bracht haar tijdens haar stage de fijne kneepjes van het vak bij. Nu, als een paard aan komt lopen, ziet ze vaak meteen wat er nodig is. “Welke stand heeft het been, hoe rolt hij af? Kan ik iets corrigeren in zijn loop of juist niet?” Anouk kan lezen en schrijven met pony’s en paarden. Al heeft niet elk dier zin in een noodzakelijke ‘manicuresessie’, weet ze. “Soms krijg ik een flinke trap. Gelukkig ben ik niet bang uitgevallen.”

vrouw verzorgd paard

Happy, Jus en Magic

Dit jaar stond het WK Ponymennen in Oirschot op de planning, maar dat gaat Anouk niet redden. “Tot mijn grote verdriet is mijn ‘Happy’ overleden. Een gekke sprong in de wei werd haar fataal. Ze brak haar been op zo’n gecompliceerde manier, dat laten inslapen de enige optie was.” Nu leidt Anouk Jus op voor het mennen en rijdt ze wedstrijden met Magic Power. ‘Magic’ staat bij haar thuis op stal sinds opa er niet meer mee rijdt. “Hij is 73 en wil geen wedstrijden rijden voor de laatste plaats”, lacht Anouk.

Marathons vindt ze het mooist. “Bij hindernissen een korte draai maken, niets raken, je pony het vertrouwen geven dat het kán – dat geeft zó’n kick!” Afgelopen november won Anouk de Menindoor van Nijkerk. Opa Kees was diep geroerd. Zelf had hij deze wedstrijd ook gewonnen met Magic, in 2015. En nu zijn kleindochter. Anouk: “Het was een prachtig moment.”

Goed verzekerd

Voor de start van haar hoefsmederij vroeg Anouk advies aan Aart-Jan Jansen van Marinus Jansen Hypotheken en Verzekeringen. Ze vertelt: “Ik zat vroeger met zijn dochter op de ‘guppenclub’ in Putten. En Aart-Jan ment zelf ook. Hij kent het wereldje en weet precies wat ik nodig heb. Zoals een aansprakelijkheidsverzekering, want het kan gebeuren dat ik onverhoopt een paard vernagel of dat er iets gebeurt als een paard losbreekt. Ook mijn bus met materialen heb ik goed verzekerd.”

LAATSTE ARTIKELEN

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur

twee zwemmende mensen voor Support Casper

Zest lokaal: Oversteek Haringvliet

steyl-main1

Kloosterdorp Steyl

bagna cauda

Recept: Bagna cauda

ecoloog sterrin smalbrugge met slang in haar hand

Ecoloog Sterrin Smalbrugge