-->
Goede doelNh1816Top-artikel
22 juni 2017

In gesprek met Ton van Hooft, bestuurslid coöperatie Nh1816

Fotografie: Ab Baart
Auteur: Roderick Leeuwenhart

‘De coöperatie is van ons allemaal!’

 

cover_ton

 

 ‘Voor en mét elkaar. Solidair.’ Ton van Hooft legt uit wat de coöperatie Nh1816 betekent. Want die is voor veel verzekerden bij één van de lokale adviseurs veelal nog onzichtbaar. Wat betékent de coöperatie eigenlijk voor zijn leden?

Ton stapte direct uit school het verzekeringsvak in. Hij nam het bedrijfje over van zijn moeder en nu heeft hij samen met zijn compagnon twee kantoren in en rond ‘s-Hertogenbosch. Hij denkt dus in de eerste plaats als een lokale ondernemer, iemand die zelf het contact houdt met de verzekerden. Hij koos voor Nh1816 ‘omdat de lijnen kort zijn, er is makkelijke communicatie en een hoog serviceniveau.’ Hij is alweer jaren deel van het bestuur van de coöperatie. De coöperatie is zelfstandig, werkt in het belang van haar stakeholders en in overleg met de directie van Nh1816.

Middenin de drie-eenheid
Het wordt duidelijk waarom die autonomie zo belangrijk is, als je ziet hoe Ton de verhoudingen weergeeft in een schema. Het is een drie-eenheid met in de ene punt de verzekerden, in de andere de financieel adviseur, en tot slot de verzekeringsmaatschappij. ‘De coöperatie staat daar middenin,’ verklaart hij. ‘Onze rol is om ze alle drie goed te laten samenwerken. We behartigen de belangen van alle onderdelen, en kunnen een lans breken voor allerlei zaken. Zo kunnen adviseurs bijvoorbeeld op eigen initiatief goededoelenprojecten opzetten (MVO) en bij de coöperatie terecht voor support en kennis om zulke dingen goed te regelen. Deze projecten zijn een goed voorbeeld van de duurzame relatie die zowel adviseurs als Nh1816 met hun verzekerden nastreven.’

Tranen in de ogen
Daar heeft Ton trouwens ook ervaring mee. In 2014 zette zijn kantoor een maatschappelijk project op. ‘Een jongen uit het dorp verloor na een langdurige ziekte zijn been. Hij moest stoppen met voetballen bij zijn club, maar vond een nieuwe plek: bij het Nederlandse amputatieteam. Een team waar je alleen mag voetballen als je je voeten of benen mist (behalve de doelman, die wel benen, maar geen twee armen mag hebben). Nu moet je je voorstellen dat deze mensen alle kracht uit hun bovenlijf halen, en dus armen als staalkabels hebben.’ Tijdens een gesprek werd Ton geraakt door dit doorzettingsvermogen en liet lokaal een wedstrijd organiseren om geld in te zamelen. Het werd Nederland tegen België, een derby van de lage landen. Zelfs Pol van Boekel werd geregeld als scheidsrechter. Tijdens de afsluitende feestavond bood een directie-lid van Nh1816 een cheque van 5.000 euro aan, wat door iemand uit het publiek spontaan werd verhoogd met 2.000. De voetbalclub zelf bracht nog 500 euro extra in. ‘De jongen met wie het allemaal was begonnen, had tranen in zijn ogen.’

Duurzame relatie
Niet alleen adviseurs, maar ook verzekerden – leden! – kunnen bij Nh1816 goede doelen aandragen. Dit soort projecten wordt betaald uit het collectieve dividend dat het verzekeringsbedrijf, bij een goed resultaat, aan de coöperatie overmaakt. ‘Waarom maken jullie de verzekering dan niet een euro goedkoper?’ Is volgens Ton soms de reactie. ‘Omdat wij een duurzame relatie met onze verzekerden nastreven en we op deze wijze iets kunnen teruggeven aan de samenleving. De coöperatie staat los van het verzekeringsbedrijf en heeft geen invloed op de premies of schadeuitkeringen. Het dividend dat we als coöperatie krijgen en mogen inzetten voor projecten is afhankelijk van het bedrijfsresultaat.’

Geen winstoogmerk
Ton gaat verder over het karakter van Nh1816 als coöperatieve verzekeraar. ‘Coöperatief verzekeren doet meer recht aan de organisatie die we zijn en verder willen uitbouwen. Het heeft als belangrijkste
drijfveren het goed en betrouwbaar afdekken van de risico’s die onze verzekerden lopen, een duurzame klantrelatie met een hoge klanttevredenheid. Aandeelhoudersbelangen spelen geen rol! Transparant en zonder winstoogmerk opereren des te meer.’ Ton is op dit punt vol vuur: ‘Verzekeringen zijn natuurlijk gewoon nodig, maar kies dan in ieder geval voor een verzekeraar die niet aandeelhouders maar klántbelang voorop stelt. Eentje die oog heeft voor de samenleving waar jij in woont en werkt.’ Waar je het accent ook legt, het snijdt hout.


 

Vier extra redenen voor de coöperatie
In dit artikel vertelt Ton van Hooft waarom een coöperatie de beste bedrijfsvorm is voor Nh1816. Lid zijn van de coöperatie heeft diverse voordelen:

• Ben je verzekerd bij Nh1816? Dan ben je automatisch lid van de coöperatie; daar hoef je niets extra’s voor te doen. Het lidmaatschap brengt geen verplichtingen met zich mee, noch draag je er financieel risico voor!
• De coöperatie draagt bij aan goede doelen en jij profiteert daarvan mee. Lees elders in dit magazine hoe je bijvoorbeeld met voordeel naar Artis kunt om het  nieuwe jaguarverblijf te bekijken dat mede mogelijk is gemaakt door Nh1816.
• Je bent verzekerd bij een maatschappij met oog voor de wereld om jou heen.
• En last but not least, leden ontvangen het Zest Magazine dat je nu leest.

Kijk op Nh1816.nl/cooperatie voor meer informatie. Wil je geen lid zijn van de cooperatie, meld je hier dan af of neem contact op met je adviseur.

u Goede doel
 
Fotografie: Ab Baart Auteur: Roderick Leeuwenhart ‘De coöperatie is van ons allemaal!’...
 
Fotografie: Artis Auteur: Daniëlle Kraft Verrassing voor dier en mens   Reptielen die...
 
Auteur: Nh1816 Verzekeringen   Via haar Stichting Goede Doelen geeft Nh1816 een...
 
Muziekeducatie bereikbaar maken voor alle schoolkinderen, dat is de missie van...
 
  Niet dromen, maar doen! Wie: Yvonne van Gennip (52, oud-olympisch kampioene...
 
Foto: Artis/Edwin Butter Artis, de oudste dierentuin van Nederland, krijgt er...
 
‘De leukste hondenbaan die er is’   KNGF Geleidehonden is de...
 
Lang, atletisch, gek van hun sport én bescheiden. Die eigenschappen hebben...
 
Nh1816-schipper Leendert Langbroek: “Drenkelingen aan boord halen, patiënten vervoeren, branden blussen…...
 
Koninklijk Theater Carré Circusdirecteur en ondernemer Oscar Carré opende in 1887...
 
Een geleidehond: een vriendschap die ergens toe leidt KNGF Geleidehonden leidt...
 
Dat niets aan de strijkstok blijft hangen en 100 procent van...
 
Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) redt...
 
Artis is meer dan een dierentuin Artis, de oudste dierentuin van...
 
200 jaar Nh1816 dat vieren we graag met u! Maak kans...
 
  Nh1816 Verzekeringen is maatschappelijk partner van de KNRM. Met  de doop  en...
 
Some title Some author
Some excerpt
 
Some title Some author
Some excerpt
Fotografie: Ab Baart Auteur: Roderick Leeuwenhart ‘De coöperatie is van ons allemaal!’...