-->
LifestyleSlider-homepageTop-artikel
22 juni 2017

Oldtimers voor altijd – Het oer-autorijdengevoel

Fotografie: Daniël Hoitink
Auteur: Roderick Leeuwenhart

Het begint bij mannen van een bepaalde leeftijd vaak te kriebelen: nostalgie voor oude auto’s. Soms uit hun jeugd, soms ver daarvoor. Hans Vooren uit Westervoort kan over die liefde meepraten. Hij gaat in gesprek met zijn verzekeringsadviseur Jurgen Jansen van Hansen Aaldering Financieel Advies met RegioBank kantoren in Beek en Didam en raakt nauwelijks uitgepraat over zijn twee oldtimers.

oldtimer1
Klassieke auto’s vragen om een klassieke setting. Wat dat betreft zitten we goed in het oudste café-restaurant van Nederland: Stadsbierhuys de Waag in Doesburg. Het stadje ademt de sfeer van een oude vesting en de Waag is regelrecht middeleeuws. Eigenaar Roy Kappert geeft ons een tafel in een fraaie, houten zaal op de eerste verdieping.

De A van Alfa en Austin
‘Doesburg is mooi,’ zegt Hans aan tafel. ‘Als we hier zijn komen we altijd even in de Waag voor een kopje koffie of een biertje.’ Even hiervoor was er een fotoshoot met zijn auto’s voor het terras. De eerste is een Alfa Romeo Alfetta GTV uit 1978, hoekig en vooruitstrevend voor zijn tijd. ‘Top of the line toen. Hij komt oorspronkelijk uit Sicilië. Ongeveer een jaar geleden haalde ik hem naar Nederland. Helemaal origineel: er is niet aan gelast. Hij is alleen overgespoten, na veertig jaar mag dat. Verder moeten ze zo origineel mogelijk zijn.’ De tweede oldtimer van Hans is een Jensen Healey met twee namen op de zijkant: van Hans en zijn zoon Peter, die soms meegaat op tourtochten. ‘De Jensen is de opvolger van de Austin Healey, allebei ontworpen door Donald Healey. Hij wilde een opvolger, maar begin jaren 70 liep de Engelse auto-industrie slecht. Energiecrisis, veel bedrijven failliet. Donald kwam bij de Jensenfabriek uit. Het oorspronkelijke plan was om een V8 motor in zijn lange neus te bouwen, maar dat mislukte en toen is er een viercilinder motor van Lotus ingegaan. Die ging snel kapot, maar ik heb gelukkig de tweede versie, stukken beter.’ Het is wat Hans juist leuk vindt: de zoektocht naar onderdelen. ‘Ze zijn soms te koop, maar voor sommige onderdelen moet je echt je best doen. De Jensen had nieuwe zuigers nodig, maar die waren nergens meer te koop. Toen heb ik via een Lotus-hobbyist in Friesland op een zoldertje vier redelijk goede gevonden.’ Jurgen luistert aandachtig en vraagt: ‘Wat als het echt niet te vinden is?’ ‘Dan moet je een vakman vinden die het voor je maakt, maar dat is kostbaar. Zeker in Engeland zijn er onderdelenbedrijfjes. Die kopen oude fabrieksmallen. Maar het blijft een speurtocht.’

oldtimer2

Meerdere auto’s, één verzekering
Er zit veel geld en tijd in de hobby, dus heeft Hans zijn oldtimers verzekerd. Bij dit soort bezittingen houdt Jurgen rekening met de staat van het voertuig en de waarde ervan. Meestal wordt het voertuig getaxeerd door een erkende taxateur voor een uitgebreide dekking. Er geldt dan  namelijk een verzekerde waarde die gelijk is aan de taxatiewaarde die op de polis staat gedurende een periode van drie jaar. Gelukkig hebben de auto’s van Hans weinig problemen. Mocht de motor vastlopen en kapot gaan, dan is dit namelijk niet verzekerd. Hans maakt zich geen zorgen. ‘Dat is het risico met een oude auto. Bij de Jensen wist ik van tevoren niet dat er  problemen waren, maar je weet altijd dat je een keer moet investeren.’ Hans doet een suggestie. ‘Is het nou niet mogelijk om één verzekering te hebben voor meerdere motorrijtuigen? Want je rijdt vandaag met deze auto, morgen met die.’ ‘Dat zijn garageverzekeringen,’ weet Jurgen. De ogen van Hans gaan glimmen. ‘Dus als ik een bedrijfje opricht…’ Maar Jurgen is hem voor: ‘In het pakket van Nh1816 heb je als particulier meerdere oldtimers hobbymatig verzekerd en krijg je ook nog eens pakketkorting.’ Dat is lekker overzichtelijk.

Van vleugels naar vier wielen
Jurgen is nieuwsgierig. Hoe is Hans op zijn bijzondere liefhebberij gekomen? ‘Mijn eerste passie was vliegen. Mijn vader was gezagvoerder bij KLM, dus ik wilde dat ook. De vliegopleiding was echter destijds gesloten wegens een overschot aan vliegers, dus ben ik mijn tweede passie achterna gegaan: auto’s. Ik begon bij Vredestein als exportmedewerker. Na tien jaar werd ik marketing manager bij een importeur van autoonderdelen. Auto’s lopen als een rode draad door mijn carrière. Nu werk ik bij de HAN, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, afdeling HAN Automotive. En het lijkt me leuk om later, als ik met pensioen ben, naar Italië te reizen om auto’s te scouten.’ Dat brengt Jurgen op de laatste, maar belangrijkste vraag: ‘Hoe kom je eigenlijk aan de auto’s?’ Hans: ‘Op Catawiki, per online veiling. Vreselijk spannend om zo een auto te kopen. Je hebt een bedrag in je hoofd, dan zie je biedingen oplopen en op de laatste avond is het wachten tot het einde met de laptop op schoot. In de laatste minuut doe ik mijn bod, BAM!!’ Hans slaat krachtig met zijn hand op tafel. ‘En dan hopen dat niemand eroverheen gaat. Als het lukt, dan is het ineens: oei, ik heb een auto gekocht! hoe leg ik dit uit aan mijn vrouw?’

k Lifestyle
 
Fotografie: Jeroen Broekmans Auteur: Roderick Leeuwenhart Wat typeert Utrecht het meest:...
 
Fotografie: Ed van de Pol Auteur: Natasja Admiraal De glazen bol...
 
Fotografie: Ed van de Pol Auteur: Natasja Admiraal ‘Mark my word:...
 
Slapen in een gevangenis. Wie doet dat nou vrijwillig? Velen, als...
 
Fotografie: Daniël Hoitink Auteur: Roderick Leeuwenhart Het begint bij mannen van een bepaalde...
 
Auteur: Marije Smit Welkom in Roermond U gaat direct naar de...
 
Winnares Lisette heeft de prachtige ring Ozephius in ontvangst genomen bij...
 
Mogelijkheden voor een bijzondere overnachting zijn er genoeg in Nederland. Boomhut, groentehuisje,...
 
Birgit Schuurman is happy! Wat wil je, als thuis alles fijn...
 
Zeg je Breda, dan zeg je Brabantse gezelligheid. In het sfeervolle...
 
De Rotterdamse gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor de bouw van...
 
Niemand minder dan -Pharrell Williams bezocht afgelopen maart het door Rem...
 
‘Omdenken’ betekent dat je een probleem gebruikt om iets nieuws te...
 
Zeker, whisky wordt in vrijwel alle uithoeken van de wereld gemaakt....
 
Some title Some author
Some excerpt
 
Some title Some author
Some excerpt
 
Some title Some author
Some excerpt
 
Some title Some author
Some excerpt
Fotografie: Jeroen Broekmans Auteur: Roderick Leeuwenhart Wat typeert Utrecht het meest:...