drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

Ontdek het onverwachte

Om de wereld te ontdekken, hoef je echt geen vliegticket te boeken. Er zijn tal van verrassingen in eigen land. Bij jou om de hoek en soms net iets verder weg. Ga mee op microavontuur!

Tekst: Sybylle Kroon

 

Nederland mag dan grotendeels onder de waterspiegel liggen, als er iets is waar we veel van hebben, is het wel… water! Dankzij dijken, duinen en andere wereldberoemde waterkeringen kunnen we het hele jaar door recreëren in en op het water. Als ’s winters de temperatuur onder nul zakt, weten we niet hoe snel we de schaatsen uit het vet moeten halen. In de zomermaanden zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zwemmen, surfen en varen waren altijd al populair. Tijdens de coronapandemie kreeg een opkomende trend een enorme boost: stand-up paddling oftewel suppen of staand peddelen. Met een supplank, roeiboot, kano of fluisterbootje kun je op de mooiste natuurplekken komen, waar je je helemaal kunt verliezen in de stilte van een groene wereld die je nog niet kende en toch zo dichtbij is.

De paden op

‘De pa-a-a-den op, de la-a-a-nen in…’, wie heeft als kind dat liedje niet gezongen in de klas? Nederland is een padenland, voor elk ‘vervoermiddel’ hebben we wel een eigen pad. Naast fiets­paden en wandelpaden kennen we ruiterpaden en mountainbikepaden. En wat te denken van blotevoeten­paden, boomkroonpaden en lange afstand-wandelpaden zoals het Pieterpad? Al die paden leiden door onbekende stukjes Nederland en zorgen voor een mini-vakantie-­ervaring, helemaal afgestemd op je eigen wensen en mogelijk­heden. Paardrijden door de duinen en over het strand? Lekker je energie kwijtraken op een mountainbikeparcours? De aarde onder je blote voeten voelen? Of juist hoog boven de grond de boomtoppen aan­raken? Ook bij jou in de buurt zijn verrassingen te vinden. En mocht je die al kennen, weet dan dat een provincie verderop of bij die gezellige familie of vrienden aan de andere kant van het land nieuwe paden te ontdekken zijn.

Inspiratiebron

Wie wel eens in een museum komt, weet dat onze meesters het Nederlandse landschap graag als inspiratiebron gebruik(t)en. En geef ze eens ongelijk. Net buiten je eigen stad of dorp liggen natuurgebieden die jouw inspiratiebron kunnen zijn. Voor een schilderij, een foto, een gedicht, een boek wellicht. Hoewel Nederland maar klein is en we met z’n 18 miljoenen zijn, is er nog plek genoeg waar je in alle rust kunt werken aan jouw meesterwerk.

Even helemaal niks

We mopperen allemaal wel eens over het weer in Nederland, maar eigenlijk hebben we het hier prima. Oké, het regent misschien wel vaak, maar over het algemeen is het in ons land niet te heet en niet te koud. Ideaal weer om de wandelschoenen aan te trekken, de fiets uit de schuur te halen, in een kano te stappen of te gaan wadlopen. Of iets anders actiefs te doen. Of juist even helemaal niks. Je hoofd leegmaken en compleet ontspannen. Ook dat kan avontuurlijk en tegelijkertijd een zen-moment zijn. Schommelen in de hangmat tussen de bomen, luisteren naar het ruisen van bladeren en het fluiten van vogels, in een donkere, zwoele zomernacht in het gras liggen en naar de (vallende) sterren kijken of een dagje uitwaaien langs het strand. Wedden dat je thuiskomt met het gevoel dat je op mini-­vakantie bent geweest?

Alle windstreken

Op wereldreis door eigen land heeft allerlei voordelen. Het is niet alleen duurzaam, het is ook nog eens een stuk goedkoper dan een reis naar een ver buitenland. Of je nu in het noorden, zuiden, oosten of westen van Nederland woont, er is altijd een microavontuur om de hoek of iets verder weg te beleven. Ga eens linksaf waar je anders rechtsaf zou gaan. Je hoeft echt geen doorgewinterde avonturier te zijn om van de gebaande en bekende paden af te stappen. Probeer het eens, grote kans dat je iets nieuws ontdekt.

Elektronicadekking

Klaar om jouw microavontuur 
op beeld vast te leggen? Fotografeer en film zonder 
zorgen, want met de aanvullende elektronicadekking op 
de Nh1816­ inboedelverzekering is je smartphone goed ver­zekerd. Tot € 1.500,- dekking 
voor val- en waterschade, waar je ook bent in Nederland. Repareert SmartPhort jouw toestel? Dan betaal je geen eigen risico. Neem voor meer informatie contact op met jouw adviseur.

LAATSTE ARTIKELEN

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur

twee zwemmende mensen voor Support Casper

Zest lokaal: Oversteek Haringvliet