-->
Top-artikel
31 mei 2019

Mathieu Hermans Klassieker – Fietstoertocht voor ‘Gijsje Eigenwijsje’


Hermans’ overwinning tijdens de Ronde van Valencia  in ’89 (vóór Sean Kelly!)


Voor de vijfde keer is in april dit jaar de Mathieu Hermans Klassieker ‘Tegen de Stroom in’ verreden. Een jaarlijks wielerevenement rond de Brabantse gemeente Dongen, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Dit jaar was dat Stichting Gijsje Eigenwijsje, die voor gezinnen met een terminaal ziek kind bijzondere vakanties verzorgt. Nh1816 was samen met zes lokale advieskantoren hoofdsponsor van de toertocht. We spraken met wielerlegende Mathieu Hermans, initiatiefnemer en naamgever van deze mooie en idealistische wielerklassieker.

Mathieu Hermans verdient zijn wielersporen eind jaren tachtig in met name de Spaanse Vuelta, een van de drie grote wielerrondes in de wereld. De sprinter uit Dongen wint in 1988 maar liefst zes etappes en het jaar daarop nog eens vier plus een etappe in de Tour de France. Mede dankzij zijn inzet als ambassadeur van de Vuelta zullen in 2020 drie etappes van de Ronde van Spanje in Nederland worden verreden, waaronder de start in Utrecht en twee etappes in Brabant. Eén daarvan voert het peloton door Mathieus geliefde Dongen.

‘Tegen de stroom in’
Na in totaal 74 overwinningen als prof te hebben behaald, hangt Mathieu eind 1993 zijn fiets aan de wilgen. Daarna blijft hij actief in de wielersport, onder andere als ploegleider en NOS-verslaggever. En recent dus als lobbyist voor de Vuelta 2020. De lustrumtoertocht van de Mathieu Hermans Klassieker in april dit jaar kreeg als special edition-titel ‘Vuelta ‘89’ mee, als eerbetoon aan de Spaanse zeges van de oud-profwielrenner. We zitten in zijn woonkamer, Mathieu nipt ontspannen van zijn thee en vertelt enthousiast over de geschiedenis en het doel van ‘zijn’ wielerronde. “Het is ontstaan nadat vrienden van mij deelnamen aan de Gran Fondo, een spectaculaire wielertocht in New York, voor een goed doel. Zij vroegen mijn hulp bij het vinden van sponsors en donateurs. Na afloop van dat evenement besloten zij dit concept ook naar Nederland te halen.” Zo ontstond vijf geleden de Mathieu Hermans Klassieker ‘Tegen de Stroom in’, een regionaal wielerevent, waarvan de opbrengsten volledig worden gedoneerd aan een jaarlijks te bepalen goed doel. Mathieu schenkt nog een keer thee in. “De toevoeging ‘Tegen de Stroom in’ heeft voor mij meerdere betekenissen”, legt hij uit. “Bedacht door oud-fietscollega en NOS-verslaggever Maarten Ducrot en de titel van het boek dat over mij is geschreven, door John van Ierland. Het is ook de naam van de route van de wielerronde, die stroomopwaarts langs de oevers van de Maas, richting Heusden, voert. Destijds was dat mijn trainingsgebied en ik woonde er ook. En dan is er nog de symbolische betekenis van ‘Tegen de Stroom in’, waarbij het gaat om de bijzondere goede doelen, die we met onze wielerklassieker steunen.”


Na in totaal 74 overwinningen als prof te hebben behaald, stopte Mathieu in 1993 zijn wielercarrière


Toch geen klimmer
Mathieu start zijn wielercarrière in Brabant, waar hij als talentvolle junior bij de selectie komt en verschillende wereldkampioenschappen rijdt. In Dongen koopt hij zijn eerste racefiets van het merk JABO. Hij kiest voor het veldrijden en komt via zijn toenmalige trainer (tevens bondscoach bij de KNWU) in Spanje terecht. “Ik dacht eerst dat ik een klimmer was”, vertelt hij, “omdat ik een klein manneke was en in Limburg goed uit de verf kwam. Maar dat bleek in Spanje toch niet écht klimmen!” In 1985, als prof in Spaanse dienst, verlegt Mathieu Hermans zijn focus naar de sprint en wint daarin al snel zijn eerste wedstrijden, zoals in de Ronde van Aragon en de Ronde van Valencia. “Toen werd besloten een aantal Nederlandse jongens naar het team te halen, om mij te ondersteunen. Binnen de ploeg ontstonden twee stromingen: de internationale jongens, die zich toelegden op de sprint, en de Spanjaarden die goed konden klimmen. Zo kregen we een zeer veelzijdig internationaal team, wat in die tijd nog niet gebruikelijk was.” Mathieu maakt furore in Spanje. “Mijn bekendheid heb ik vooral te danken aan de jaren ’88 en ’89. In die twee jaren heb ik de meeste zeges behaald. In 1988 waren het 25 stuks en werd ik ‘zegekoning’, met onder andere zes etappeoverwinningen in de Vuelta. Het jaar daarop pakte ik naast vier zeges in de Vuelta ook een etappeoverwinning in de Tour de France.” Zijn mooiste herinnering bewaart hij overigens aan de 16e etappe in de Ronde van Spanje in 1988, waarin hij na een valpartij in de slotkilometers alsnog, tot zijn eigen verrassing, als eerste over de meet komt.

Stichting Gijsje Eigenwijsje
Tijdens de afgelopen editie van de Mathieu Hermans Klassieker ‘Tegen de Stroom in’, is een bedrag van circa € 10.000 bij elkaar gefietst, bestemd voor Stichting Gijsje Eigenwijsje. Deze stichting is opgericht op initiatief van de destijds negen jaar oude Gijs Baetens. Hij overleed niet lang daarna aan de gevolgen van hersenstamkanker. Hij had een hechte club familie en vrienden om zich heen, die hem tussen de hectiek van de behandelingen door hielpen te ontspannen. Zijn ouders gaven gevolg aan Gijs’ wens om oud te worden door elke week zijn verjaardag te vieren. Aan diverse laatste wensen kon worden voldaan; zo heeft Gijs nog een puppy geknuffeld, een ridderdag meegemaakt en een tv-studio bezocht. Gijs besefte ondanks zijn jonge leeftijd dat alle steun die hij kreeg niet vanzelfsprekend was. Hij wilde zich daarom inzetten voor kinderen en ouders in een vergelijkbare situatie. Daarvoor werd Stichting Gijsje Eigenwijsje opgericht, waarvoor Gijs zelf nog het logo ontwierp, in de vorm van zijn favoriete knuffelaap. De stichting zet zich sindsdien in voor terminaal zieke kinderen en hun gezin, om hen nog één keer met elkaar van een bijzondere vakantie te laten genieten. De stichting biedt hen kosteloos een verblijf aan in vakantiewoningen die volledig zijn ingericht op de verzorging van een ziek kind. De parken bieden activiteiten waar het hele gezin samen plezier aan beleeft. “Stichting Gijsje Eigenwijsje kwam toevallig op mijn pad”, vertelt Mathieu Hermans. “Een kennis vroeg om twee gesigneerde exemplaren van mijn biografie ‘Tegen de stroom in’. Zo kwamen we in gesprek. Later bleek dat de ouders van Gijs naast het huis wonen, waar ik geboren ben. Het moest kennelijk zo zijn.”


Het shirt van toen keert in retro uitvoering terug en misstaat het Nh1816-peloton niet


Sponsors
Nh1816 is hoofdsponsor van de Mathieu Hermans Klassieker, samen met zes financieel advieskantoren langs de route van de wielerronde: Floris’ Hand Dongen, Floris’ Hand Udenhout, Assu­rantie­kantoor L. Hooghiemstra, Inveks Assurantiën, Assurantie Advies Centrum Jack van Lier en Theuns Assurantiën & Hypotheken. Naast het fietsen worden langs en rond de route diverse evenementen georganiseerd, met dit jaar een link naar de Spaanse roots van het wielerevenement, zoals een Spaans ontbijt en een heus wielercafé met bekende gasten, onder wie oud-profs en tv-presentator Mart Smeets.


Ook dit jaar weer een mooie opbrengst voor Stichting Gijsje Eigenwijsje


Meer informatie over Mathieu Hermans en ‘Tegen de Stroom in’ vind je op zijn website

Fotografie: Jeroen Broekmans
Tekst: Jannes Ottevanger