The making of… het artikel over de KNRM

Door: Mark de Niet


De zesde editie van ZEST Magazine is er eentje geworden waar we bij de coöperatie Nh1816 Verzekeringen bijzonder trots op zijn. Tot het thema helden werd in het najaar van 2019 al besloten. Dat het in tijden van het coronavirus zo actueel zou worden, kon niemand voorspellen. Onze redactie heeft maandenlang gewerkt aan een uitgebalanceerd magazine.
 

We vertellen graag over onze persoonlijke keuze voor de inhoud van het magazine en onze betrokkenheid bij de onderwerpen. Bijvoorbeeld over de helden van de KNRM. In ZEST lees je een artikel over deze bijzondere hulpdienst. Hoe is dit artikel tot stand gekomen?

Maatschappelijk partner KNRM
Sinds 2008 is Nh1816 via haar Stichting Goede Doelen maatschappelijk partner van de KNRM. Als verzekeraar sta je klaar voor je verzekerden in tijden van nood om financiële risico’s te dekken. De redders van de KNRM staan 24 uur per dag klaar om hulp te bieden aan mensen en dieren die op de Nederlandse wateren in nood verkeren. Vrijwilliger zijn bij de KNRM is een levenswijze.

Ontwikkeling reddingboot Nh1816-klasse
De samenwerking tussen de KNRM en Nh1816 begon met de kostbare ontwikkeling van een nieuw prototype reddingboot. In 2014 werd deze opgeleverd door Damen Shipyard en te water gelaten in thuishaven IJmuiden door Koningin Maximà. Nu kan je ervaren hoe het is om de zee te trotseren op de Nh1816 reddingboot in de Virtual Reality simulator in het Reddingmuseum in Den Helder. Hier Deze nieuwe attractie, die sinds juni 2020 is geopend, is mede mogelijk gemaakt door een donatie van de Stichting Goede Doelen Nh1816.

Locatie Reddingmuseum
Het Reddingmuseum leek onze redactie het beste decor voor de indrukwekkende verhalen van twee mannen die door de KNRM uit zee zijn gered. Te midden van de rijke herinneringen aan redders als Dorus Rijkers en Klaas Toxopeus vertelden Jelle Buning en Jan Karel van de Toorn over hun reddingen door de vrijwilligers van de KNRM. Wat zij meemaakten, lees je natuurlijk in ZEST Magazine. Daar lees je ook wat Machiel van Werkhoven, directeur van een grote verffabriek, beweegt om vrijwilliger bij de KNRM te zijn.

Fotograaf Patrick zet KNRM’er Machiel op de foto. Mark helpt met de belichting.

Treinreis ondanks nekklachten
De bereidheid om mee te werken aan het artikel was groot. Jan Karel, die zijn nek brak bij een surfongeval en maanden met een stellage om zijn nek liep, maakte de lange treinreis van Elst naar Den Helder voor zijn bijdrage. Hij vertelde honderduit over het moment dat hij in het Grevelingen door de vrijwilligers van KNRM station Ouddorp werd gered. Omdat hij een GoPro aan zijn zeil had bevestigd, filmde hij onbedoeld zijn bijna fatale ongeluk. RTL wijdde een aflevering aan hem in een reeks uitzendingen over Nederlandse hulpdiensten.

Theatervoorstelling
Ook Jelle Buning vertelde zijn verhaal in grote dankbaarheid voor de redders die hem bij Terschelling net op tijd uit zee haalden. Ze redden niet alleen het leven van Jelle, maar ook dat van een echtgenoot en een vader. Met dit besef schreef Jelle zijn eigen theaterstuk, dat hij al een aantal jaren opvoert. Ook bij het laatste KNRM Reddersgala in 2019, waar zijn familie onderdeel was van zijn indrukwekkende optreden.

Speciale reportage
De reportage in het Reddingmuseum was speciaal. Tussen historische reddingsloepen en stoere portretten van illustere zeelui, maakten schrijfster Karen Brom en fotograaf Patrick Ouwerkerk een prachtig verhaal over redders en geredden.

LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur