2 personen voor de loterijwinkel

Er zit hier goud in de grond

In een stad die begint met de letter A koop ik een lot, waar dan een grote prijs op valt.Met deze droomreisde een eerdere Jackpot-winnaar naar Alkmaar. Bij tabaks- en gelukswinkelCigo Kuijper aan de Breedstraat kocht hij zijn winnende lot van maar liefst 18,4 miljoen. Het is een van de vele succesverhalen, die aspirant-winnaars van de Staatsloterij van heinde en verre naar het winkeltje tussen C&A en HEMA in Alkmaar lokt. Mike Kuijper van Cigo Kuijper blijft er nuchter onder.

Tekst: Mieke Verhoef • Fotografie: Ed van de Pol

Cigo Kuijper staat bekend om de grote prijzen, die op de hier verkochte loten vallen. Naast die fameuze hoofdprijs van € 18,4 miljoen wonnen zijn klanten ook € 3,22 miljoen, € 790.644, € 100.000, € 50.000, 2 x € 22.700, € 20.000, € 10.000, € 5000 en € 5590. Het staat allemaal trots vermeld op het bord op de hoek Breedstraat-Krebbesteeg. Droombedragen! Daarnaast winnen klanten van Cigo Kuijper regelmatig prijzen van tussen de € 1000 en € 2000. Wat is het geheim van de winkel?

Toeval

“Ik heb geen geheim. Het is zoals het werkt met kansspelen: toeval”, zegt Mike Kuijper vanachter de toonbank. “Toch grap ik weleens dat hier goud in de grond zit. Mensen vragen mij natuurlijk regelmatig een winnend lot uit te draaien. Nou ja, dan geef ik er een paar klappen op om de prijs erin te slaan.”

Als het inderdaad toeval is, hoe kun je het lot dan positief tarten? “De enige tip die ik heb, is meedoen met de Staatsloterij in januari en februari. Na de dure decembermaand en omdat daarna de jaarlijkse rekeningen, zoals die van de Waterschapsbelasting op de mat vallen, spelen in die eerste maanden van het jaar minder mensen mee. Dat vergroot de winkans.”

Geluksgetallen

We dringen nog even aan: op welk eindcijfer valt nou eigenlijk vaak een prijs? Dat is volgens Mike niet te zeggen. “Die € 18,4 miljoen viel op eindcijfer nul. En die € 50.000 viel op eindcijfer dertien. Niet bepaald een geluksgetal, zou je denken. Een oosterse wijsheid zegt overigens dat je op een hoek de meeste kans maakt.”

Begeleiding winnaars

Tijdens de fotoshoot buiten roept een voorbijganger vanaf zijn fiets: ‘Is er alweer een prijs gevallen?’ Mikes winkel blijkt ‘wereldberoemd’. Mike maakt zich hierbij sterk voor begeleiding van en financieel advies aan grote winnaars. “Het winnen van een enorme geldprijs zorgt ervoor dat ineens álles kan. Daardoor kan het geld ook zo maar óp zijn en kun je zelfs in de schulden komen, doordat je je onvoorbereid een nieuwe leefstijl hebt aangemeten. Veel geld winnen geeft een plotsklapse vrijheid en een gevoel van onbegrensdheid, omdat opeens van alles mogelijk is. Met een goed financieel plan profiteer je ook na tien jaar of nog langer van het gewonnen bedrag.”

Slim

Slim met je geld omgaan dus, is het devies. Mike: “Daarvoor moet je natuurlijk bij Dé Verzekeringswinkel aankloppen. Voor een financiële planning, zodat je niet alleen op de korte termijn geniet van het geld, maar je het ook voor de lange termijn slim inzet en daardoor bijvoorbeeld eerder kan stoppen met werken. Droomt daar niet iedereen van?”

We stellen Mike de vraag die hijzelf oproept. “Nou… Ik ga elke dag fluitend naar de winkel. Het is voor mij geen werk. De gesprekken met de klanten, de gezelligheid en de persoonlijke verhalen, ik hou ervan. Een dagje minder werken dan misschien? En elk jaar op vakantie kunnen om herinneringen te maken, daar geniet ik van.”

‘Soms geef ik er wat klappen op om de prijs erin te slaan’

LAATSTE ARTIKELEN

7 mannen rondom een nieuw geplaatste AED

AED voor Podium10

twee personen in een feestwinkel

De kracht zit in de grap

mannen lopen over straat

Authentiek, nostalgisch en duurzaam wonen in Zaandam

2 personen poseren

Hardlopen voor jonge voetballers met autisme

superbellenblaas

Experimenteren kun je leren: 4 proefjes van NEMO om zelf thuis te proberen

vrouw met allemaal schaapjes in de weide

Schaapsherder Daphne Hogeweg maakte droom waar