-->
Top-artikelWinactie
Jury ZEST Fotowedstrijd
18 maart 2021

Dit is de jury van de ZEST Fotowedstrijd

De ZEST Fotowedstrijd kan natuurlijk niet zonder een professionele jury: onze drie ZEST fotografen. In dit blog stellen wij ze aan jou voor. Je leest niet alleen wie zij zijn en waar zij op letten bij de beoordeling van alle inzendingen. Ook delen zij hun fotografietips met je. Handig!

De vakjury

Maak kennis met Ed van de Pol, Patrick Ouwerkerk en Carola van Dalen (v.l.n.r. op de foto bovenaan dit blog). Professionals die samen verantwoordelijk zijn voor de fotografie in ZEST Magazine.

Naast het vastleggen van bewegingen in een ruimte, zoals de voetballers en het stadion van AZ, is Ed sterk in het fotograferen van panden en personen. Patrick kan als de beste landschappen fotograferen, bijvoorbeeld met behulp van een drone. Ook is hij bedreven in het vastleggen van interieurs. En Carola? Haar focus ligt op portretfotografie en bedrijfsfotografie; van prachtige ruimtes tot artistieke shoots. Daarnaast heeft zij een passie voor natuurfotografie.

Drie fotografietips

Een foto maken in het thema ‘Ruimte’, in jouw lokale omgeving. Dát is de uitdaging van de ZEST Fotowedstrijd. Hoe pak je dat aan?

 • Patrick: “Let op licht. Maak de foto niet te donker (je verliest dan vaak ook kleur en contrast) en al helemaal niet te licht (overbelichting is vaak achteraf niet meer te herstellen). Veel recente smartphones hebben gelukkig al ingebouwde opties om een foto snel en makkelijk iets bij te schaven, als dat nodig is.”
 • Ed: “Bedenk dat je uit meerdere perspectieven foto’s kunt maken. Wees creatief!”
 • Carola: “Houd fotografie dicht bij jezelf, zowel letterlijk als figuurlijk! Dat zie je namelijk altijd terug in de foto. Maak bijvoorbeeld een foto dichtbij huis of van datgene waar jij heel enthousiast over bent.”

Jurycriteria

Heb jij jouw mooiste foto ingezonden? Ed, Patrick en Carola beoordelen alle inzendingen na 31 maart. Dus ook de jouwe! Waar letten zij precies op?

 • Carola: “Een foto is voor mij geslaagd als er een verhaal in zit en de kijker aan het denken zet. Natuurlijk spelen compositie en allerlei technische details een belangrijke rol, maar het gevoel dat een foto oproept is bepalend voor mij. Bovendien is ‘licht’ mijn obsessie. Dat kan een foto een vleugje magie geven.”
 • Patrick: “Mijn voornaamste criteria is: heeft de maker moeite gedaan om het beste beeld te verkrijgen, of was het een snel kiekje, opsturen en klaar? Verder kijk ik naar deze praktische, meetbare kenmerken:
  • Een rechte horizon en muren
  • Correcte kleuren (geen Instagram-filters)
  • Is het mooiste onderdeel van de foto duidelijk in beeld?
  • Compositie. Soms wil je juist heel laag bij de grond fotograferen, zodat een onderwerp groter lijkt. En soms zegt een foto vanuit de hoogte meer dan 1000 woorden.”
 • Ed: “Waar ik als jurylid op ga letten is of de foto voldoet aan de opdracht: Maak een glossywaardige foto in het thema ‘Ruimte’, in jouw lokale omgeving. Bovendien let ik op originaliteit.”

Weet jij al welke foto je instuurt voor de ZEST Fotowedstrijd? Meedoen kan tot en met woensdag 31 maart, via deze actiepagina. Maak kans op die felbegeerde plek in ZEST Magazine en win één van de drie cadeaubonnen van Cameraland!