2 personen poseren

Hardlopen voor jonge voetballers met autisme

Hoe Esseboom Advies & Financiële Diensten sportieve dromen helpt waarmaken

Financieel expert Guus Esseboom is in zijn vrije tijd fervent voetballer en scheidsrechter. Zijn club? Voetbalvereniging Oosterhout. Samen met clubvoorzitter Ruud Looijmans blikt Guus vooruit naar de sponsorloop komend najaar. Een gesprek over brand, sponsoring en jonge voetballers met autisme.

Tekst: Lenneke Moerdijk • Fotografie: Patricia van Dun-van Gool

De band tussen Esseboom en de club gaat ver terug. Ook professioneel, want via Esseboom Advies & Financiële Diensten had Voetbalvereniging Oosterhout een schadeverzekering afgesloten. Die bleek hard nodig toen het clubhuis zeven jaar geleden in rook opging.

Brand!

Zet Guus Esseboom en Ruud Looijmans bij elkaar aan tafel, en ze halen al snel herinneringen op aan die beruchte nacht van 1 op 2 oktober. Guus: “Het was zaterdagavond. Rond half tien. Ik zag een appje voorbijkomen dat er brand was bij VV Oosterhout. Dan zit je thuis op je bank, en dan weet je dat jíj degene bent die alles heeft verzekerd. Dan schrik je je kapot. Ik stapte gelijk in de auto, maar op vijftig meter afstand van het clubhuis zag ik zo veel rook, zo veel vuur. Ik dacht: hier voeg ik niets toe. Dus Wouter (mede-oprichter Esseboom Advies & Financiële Diensten, red.) en ik zijn op kantoor polissen gaan uitdraaien, voor als er later die nacht vragen zouden komen.”

Op één oor

Ruud was destijds nog geen voorzitter van VV Oosterhout, maar ook hij weet precies waar hij die nacht was. “Ik had die zaterdag nog gevoetbald. Daarna ging ik op tijd naar bed, want zondag ging ik in Breda de halve marathon lopen. En wat zag ik ’s ochtends om zeven uur? Mijn telefoon was ontploft met berichten en appjes. Mijn vrouw had me laten slapen, terwijl ze zelf naar het complex was gegaan. Ik ging er die ochtend heen, en zag daar veel clubgenoten in tranen. We hadden weinig zin meer in de Singelloop, maar besloten toch te gaan. Maandag ben ik gaan helpen met noodunits regelen en dat soort zaken.”

De juiste clausules

Over de inzet van Esseboom Advies & Financiële Diensten zegt Ruud: “Het toenmalige bestuur was vol lof over hoe snel Guus en zijn mensen de schouders eronder hadden gezet. Die geluiden vind ik helemaal passen bij hoe ik Guus ken als vrijwilliger voor de club. Is er een probleem, dan haalt hij dat weg en gaat hij aan de slag.”

Hoewel de afhandeling van de schade ogenschijnlijk soepel verliep, had die aardig wat voeten in de aarde. Guus: “Brand is sowieso een complex verhaal, alleen al omdat meerdere partijen onderzoeken wat er precies aan de hand is. Wat voor VV Oosterhout met name het verschil maakte, waren de aanvullende dekkingen. Bij het afsluiten van de verzekering hadden we goed nagedacht over risicomanagement: wat heb je nodig om door te kunnen als er iets gebeurt? Zo was er een kostendekking waardoor de club op locatie verder kon, terwijl het nieuwe clubhuis in aanbouw was. Er kwam een reservekantine en leden hoefden maar kort wedstijden te spelen bij andere verenigingen – van wie we trouwens veel steun kregen.”

Je uiterste best doen

De brand was de grootste in Guus’ carrière. “Brand is altijd impactvol”, zegt hij. “Je wil mensen in hun verdriet zo goed mogelijk steunen, je arm om ze heen slaan, en ze ervan verzekeren dat je je uiterste best gaat doen. Een verzekering goed afsluiten is één, maar het gaat erom wat je doet als er iets gebeurt. Soms heb je een zware rol, zeker bij ingrijpende levensgebeurtenissen zoals scheiding of ziekte. Mensen zeggen weleens: ‘Politieagent ben je 24 uur per dag’, en zo voel ik dat ook. Ook in slechtere tijden staan wij er voor onze relaties.”

Sponsoring

Voor VV Oosterhout staat Guus er zeker ook in goede tijden. In een lichtere rol: die van sponsor vanuit Esseboom Advies & Financiële Diensten. Verder is hij scheidsrechter, traint hij in het 45-plusteam, voetbalt hij op zondag in heren 4, en zit hij als vrijwilliger in de sponsorcommissie. Voorzitter Ruud benadrukt het belang van sponsoring: “Onze inkomsten komen uit kantineomzet, contributie en sponsoring. Voetbal is een sport voor iedereen en we willen de contributie laagdrempelig houden. Dat lukt dankzij onze betrokken sponsoren.”

T-shirts met vijf logo’s

Ruud vervolgt: “We hebben zo’n 800 leden, van wie er 400 wekelijks actief zijn. Voetbal verbindt, en dat is een belangrijk tegenwicht voor de verharding in de samenleving. Mensen leren elkaar kennen via de sport. Het maakt niet uit of ze in Oosterhout zijn geboren of net in een nieuwbouwwijk zijn komen wonen. VV Oosterhout is een plek waar mensen samen in beweging komen en waar vriendschappen ontstaan. En dat begint bij de jeugd.” Guus vult aan: “De vereniging heeft een groot maatschappelijk belang, en daarom is Esseboom Advies & Financiële Diensten T-shirtsponsor voor de jeugdteams, samen met vier andere partijen.”

Sponsorloop voor kinderen met autisme

Om nog meer te betekenen voor de jeugd, zetten Esseboom Advies & Financiële Diensten en VV Oosterhout dit najaar hun schouders onder een sponsorloop voor het PLUSvoetbal. Dat is een speciale en goed lopende activiteit voor kinderen met autisme. Iedere vrijdagavond zijn alle velden van VV Oosterhout gereserveerd voor het PLUSteam. Op dit moment sporten er zo’n dertig kinderen en jongeren. Dat zouden er meer kunnen zijn, als er extra budget komt voor materialen en voor scholing van de trainers. Wie meeloopt met de sponsorloop, haalt geld op voor dat doel.

Rust

Guus verklaart zijn enthousiasme voor de sponsorloop: “Iedereen die wil voetballen, moet die kans krijgen. Ook als je prikkelgevoelig bent.” Ruud is het daar volledig mee eens: “Het belang is groot voor de kinderen én hun ouders”, zegt hij. “Dat valt me altijd op als ik de trainingsavonden bezoek. De kinderen zijn lekker aan het sporten, terwijl hun ouders rustig een boekje lezen of bijpraten met een kopje koffie. Iedereen in het gezin komt tot rust. Die anderhalve uur ontspanning is goud waard!”

Meelopen voor het PLUSteam?

Als lid van Coöperatie Nh1816 ben je van harte welkom om mee te lopen met de sponsorloop dit najaar in Oosterhout. Zelfverzekerd lopen? Maak dan gebruik van het trainingsprogramma dat speciaal voor de sponsorloop wordt ontworpen. Houd www.esseboomadvies.nl in de gaten voor meer informatie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over het evenement: volg Esseboom Advies & Financiële Diensten op LinkedIn en Facebook.

LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur