mannen lopen over straat

Authentiek, nostalgisch en duurzaam wonen in Zaandam

Thom van der Leden kocht samen met zijn vriendin Elianne Bleeker zijn ouderlijk huis aan de Botenmakersstraat in Zaandam. Een karak-teristieke woning in een van de mooiste straten van de stad. Een droomhuis.

Tekst: Mark de Niet
Fotografie: Marleen Bos

Veel in het leven van Thom en Elianne speelt zich af in de Botenmakersstraat. Op nummer 57 wonen ze alweer heel wat jaren samen, op nummer 131 groeide Thom op en een paar huizen daarnaast, op 137, hebben hij en Elianne elkaar ontmoet, in de voormalige burgemeesterswoning, ooit eigendom van de opa en oma van Elianne. De straat ademt sfeer door de statige huizen met elk hun eigen uitstraling, en de eeuwenoude platanen aan weerszijden.

Vurige wens

Thom is Casemanager Omgevings­recht bij de gemeente Bilthoven. In eerste instantie richtte de zoektocht van het stel naar een nieuwe woning zich dan ook op die regio. Voor de hondenschool van Elianne een aantrekkelijke omgeving met veel groen en ruimte. Tot de Botenmakersstraat 131 in de verkoop kwam. Thoms ouders verlieten in 2020 de woning, die ze in 1972 hadden gekocht om elders te gaan wonen, maar bleven eigenaar. Een deel werd nog particulier verhuurd aan een goede vriend van Thom. De ouders van Thom wensten vurig dat hij en Elianne in staat zouden zijn het huis te kopen en het tot hun droomwoning te maken.

Unieke plek

Als vrijwilliger – officier van dienst – bij de brandweerkazerne om de hoek hoefde Thom niet lang na te denken. Hij wilde dolgraag dicht bij zijn grote passie blijven wonen. Bij Elianne kostte het wat overredingskracht, omdat ze een mooie kans voor haar bedrijf zou laten schieten. Uiteindelijk besloten de twee voor het unieke plekje aan de Botenmakersstraat te gaan. Eensgezind stapten ze bij Weel Verzekeringen & Hypotheken binnen om de mogelijkheden voor een financiering te bespreken. Ervaren hypotheekadviseur Marcel Kok vond uiteindelijk de oplossing, rekening houdend met de huurinkomsten van een deel van de woonruimte en met de wensen van Thom en Elianne om de fundering te vervangen en het huis rondom te verduurzamen.

Alles in de Zaanstreek

Elianne vertelt dat de verduurzaming van het huis niet ten koste mag gaan van de authentieke sfeer die het uitstraalt. “We hebben gekozen voor oorspronkelijke materialen. Geen kunststof kozijnen dus, maar echt hout en dan ook nog uit de timmerfabriek in de buurt.” Thom vult zijn vriendin aan: “Ik koop het liefst alles in de Zaanstreek. Van de gevulde koek die we nu bij de koffie hebben tot en met de materialen voor ons huis.” De reden hiervan is al snel duidelijk: de overgrootvader van Thom opende vlak na de oorlog de eerste speciaalzaak met Philips-apparatuur en zijn vader zette de onderneming voort. Zaankanters kopen bij Zaankanters!

Oorspronkelijke elementen

Een rondleiding door de Boten­makers­straat 131 levert mooie verrassingen op. Op de begane grond, waar ooit de schoonheidssalon van moeder Van der Leden was, komt de woonkamer. Op het moment van ons bezoek wordt het vlechtwerk van de fundering opnieuw gedaan. “Een specialistische en kostbare klus, maar voor deze woning uit 1911 essentieel om zo aan te pakken”, legt Thom uit. “Binnen nu en tien jaar zou het sowieso moeten gebeuren, dus dan kunnen we het maar beter nu meteen doen.” Via de voordeur van 131a lopen we de trap omhoog. Hier leefden de ouders van Thom. De nostalgische, antieke meubelen brengen herinneringen naar boven. Elianne: “Hier richten we een ruime werkkamer voor onszelf in. De oorspronkelijke elementen in het huis willen we bewaren, zoals de deurposten, de lambrisering en de hoge plafonds met plinten.”

Dakterras

Nog een etage hoger staan we in het gedeelte waar de slaapkamers komen. We stappen het dakterras op vanwaar je naar het Zaanhotel en het gemeentehuis kijkt. Het zonnetje doet zijn werk. “Ook hier gaan we verduurzamen. Op het dak komen zonnepanelen en op termijn pakken we het hele terras aan. Hier in de luwte is het volop genieten en ontspannen”, vertelt Elianne enthousiast. Een leven lang in dezelfde straat. Voor sommigen een benauwend idee, voor Thom en Elianne een droom die uitkomt.

stel voor hun droomhuis

Weel weet ’t

Voor de voor hen best passende hypotheek werden Thom en Elianne bijgestaan door adviseur Marcel Kok van Weel Verzekeringen & Hypotheken. “De hypotheekaanvraag voor de Botenmakersstraat was een uitdaging”, vertelt hij. “Er was sprake van een schenking van de ouders voor de nieuwe woning en met de juiste hypotheek kon ook de eigen woning behouden worden. Die en een deel van de nieuwe woning zullen worden verhuurd. De kosten voor het vervangen van de fundering konden we ook meefinancieren. Bij elkaar de perfecte oplossing om de droom van onze klanten uit te laten komen.”
Weel weet ’t!

LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur