mensen in moestuin met hond

Dineren in de ‘huiskamer’ van Carlijne en Simon

Na tien jaar in Frankrijk te hebben gebivakkeerd, keren Carlijne van Santvoort en Simon Fust terug naar Nederland. Twee kinderen en een droom rijker: ergenstussen Utrecht en Eindhoven een restaurantje beginnen, gekoppeld aan een eigen moestuin. Na lang zoeken wordt die plek gevonden in Zaltbommel. Bommels Bakhuys en Bommels Buiten worden geboren.

Tekst: ELLE Communicatie en Puurstipdesign • Fotografie: Jasper Loeffen

Vooraf champignons á l’escargots met huisgemaakte kruidenboter. Als hoofdgerecht een escalope Milanese met pittige tomatensaus, krielen en een groene salade. Panna cotta met rode vruchtensaus na. Het ‘menu du jour’ mag er zijn, op een vroege voorjaarsdag bij Bommels Bakhuys aan de Gamerschestraat in Zaltbommel. Het is de plek waar Carlijne en Simon in 2015 neerstreken. Een ‘huiskamerrestaurant’ noemt Simon het. “Je zit bij ons echt in de huiskamer. Er is maar plaats voor veertig personen.”

Formule

Dineren aan een van de tafeltjes in het intieme Bommels Bakhuys kan alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag. Het restaurant heeft namelijk een bijzondere formule, legt Simon uit. “De andere dagen van de week is Bommels Bakhuys af te huren door bijvoorbeeld particulieren die een verjaardag vieren of bedrijven die een feestje geven. Daar is de ruimte ideaal voor, we kunnen er in dat geval twintig tot dertig personen in kwijt. We hebben gemerkt dat dit concept voor ons efficiënter is en beter werkt.”

Het zijn vooral gasten die al eens in het restaurant hebben gegeten, die gebruikmaken van de mogelijkheid het af te huren. En als je toevallig op zaterdag jarig bent, een van de openingsdagen van Bommels Bakhuys? Simon: “Dan kan het ook, maar dan verlangen we wel een omzetgarantie.”

Hollandse spullen

De nog jonge historie van Bommels Bakhuys en Bommels Buiten gaat terug naar 2012. Toen hielden Simon en Carlijne het na een tienjarig verblijf
in Frankrijk voor gezien. “Dat is wel een leuk verhaal”, haalt Simon de herinnering op. “Ik ging naar Frankrijk om er Hollandse spullen te verkopen, van drop tot frikandellen. Dat liep heel goed. Carlijne was er hotelmanager. Maar we kregen er kinderen en stonden voor de keuze: in Frankrijk blijven of ons toch weer in Nederland vestigen? In Frankrijk zagen we al vroeg de trend van restaurants om zoveel mogelijk zelf­voorzienend te zijn, met eigen groenten, fruit, kruiden en mogelijk ook vlees. Dat wilden we zelf ook, inclusief een paar varkens voor het vlees.”

Eigen tuinderij

Beiden hebben de hogere hotelschool als achtergrond. Dat het met het restaurantgedeelte van hun plan wel zou lukken, was daarom ingecalculeerd. Het voornemen om er ook een eigen tuinderij aan vast te knopen, kostte wat meer leergeld. Simon: “We vonden een oude tuinderij aan de Ketelsteeg in Zaltbommel, echt zwaar verouderd. O, maar dat doen we wel even, dachten we nog naïef. Iemand die er een beetje kijk op zou hebben was er misschien niet eens aan begonnen. En groenten en fruit telen is ook een heel ander vak! Gelukkig is er hier in de Bommelerwaard heel veel tuinbouwkennis. Je hebt er veel tuinbouwbedrijven, je hebt er de veiling. We kregen al snel hulp van vrijwilligers die er verstand van hadden.”

In de tuin van Bommels Buiten wordt intussen een scala aan groenten en fruit verbouwd. De kas maakt het mogelijk om ook in de koudere maanden van het jaar nog wat te kweken. “In de winter hebben we wat minder vers aanbod. Ik heb vandaag toevallig soep van snijbiet gemaakt, die is er dan nog wel. En we hebben koolsoorten, knolselderij en wat gefermenteerde groenten.” Het ondernemende tweetal probeert zo duurzaam mogelijk te telen. “Groenten biologisch mogen noemen vereist certificatie en die certificatie is te duur voor de kleine schaal waarop wij telen”, legt Simon uit. Bommels Bakhuys haalt ook producten bij lokale partners, die er een duurzame filosofie op na houden. “De paddenstoelen voor het voorgerecht van vandaag heb ik gehaald bij Paddenstoelenrijk. Een prachtig bedrijf, dat mooie
paddenstoelenrassen kweekt.”

tuinders kas

Arnold van Hooft

De keuze voor vestiging in Zaltbommel was niet helemaal toevallig. Vooraf was de zoeklocatie van het stel al beperkt tot ‘ergens tussen Utrecht en Eindhoven’. Simon is afkomstig uit het oosten van het land, maar Carlijne komt uit de regio, als dochter van notaris Van Santvoort uit Kerkdriel. Ook de keuze voor een verzekeringstussenpersoon was geen toevallige:
Arnold van Hooft. Simon: “In Frankrijk waren we natuurlijk ook verzekerd. Maar de verzekeringswereld daar is heel ondoorzichtig. Waren we wel goed verzekerd? Klopte het allemaal? We wisten meteen: als we terugkomen naar Nederland willen we het in één keer goed geregeld hebben. We zijn eens gaan rondkijken in de buurt en gaan navragen bij mensen. En elke keer sprong de naam Arnold van Hooft er bovenuit. Ook mijn schoonvader kende als notaris het kantoor en wist dat het goed bekend stond. Kijk, je kunt online of op elke hoek van de straat een verzekering afsluiten. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om die persoonlijke afhandeling, om de goede service. Die hebben we bij Arnold van Hooft al een paar keer kunnen ervaren.”

Diners op locatie

De formule van Bommels Bakhuys/Bommels Buiten draait goed, maar vernieuwing loopt als een rode draad door het bedrijf. De donder­dagse Moestuinmaaltijden en de Bakhuys Family Schalen zijn al een succes: een- of meerpersoons maaltijden met verse ingrediënten, die thuis alleen nog maar opgewarmd
hoeven te worden. “Tijdens corona waren we twee jaar dicht, omdat ons restaurant te klein is om er
anderhalve meter afstand te houden. Toen zijn we begonnen diners op locatie aan te bieden. In kastelen, in kerken, zelfs in een boom­gaard. Dat is ontzettend leuk geworden. Met die arrangementen willen we graag verder.” Als er iets duidelijk is, dan is het wel dat het aan
creativiteit niet ontbreekt bij Bommels Bakhuys en Bommels Buiten. Simon, lachend: “Nee, maar je móet wel in deze tijden, hè!”

bord

Tuinieren en proeven

Af en toe organiseren Carlijne en Simon ‘een ochtend op Bommels Buiten’. Van ‘s morgens negen tot twaalf uur gaan gasten zelf aan de slag in de moestuin, gelegen aan de rand van natuurgebied
De Kil van Hurwenen. Tussendoor is er een koffiepauze, met taart. Daarna verhuist het gezelschap naar het restaurant aan de Gamerschestraat, waar de vers geoogste ingrediënten worden gepromoveerd tot lunch. Interesse? Hou de website bommelsbakhuys.nl in de gaten om te zien wanneer het volgende ochtendje op Bommels Buiten is.

Simon in Bommels Bakhyus
Carlijne & Simon in gesprek met Peter hun Zelfstandig Adviseur
Carlijne in Bommels Buiten

‘Groenten en fruit telen is een heel ander vak’

‘Ik ging naar Frankrijk om er Hollandse spullen te verkopen, van drop tot frikandellen’

LAATSTE ARTIKELEN

7 mannen rondom een nieuw geplaatste AED

AED voor Podium10

twee personen in een feestwinkel

De kracht zit in de grap

mannen lopen over straat

Authentiek, nostalgisch en duurzaam wonen in Zaandam

2 personen poseren

Hardlopen voor jonge voetballers met autisme

superbellenblaas

Experimenteren kun je leren: 4 proefjes van NEMO om zelf thuis te proberen

2 personen voor de loterijwinkel

Er zit hier goud in de grond