Stadswandeling Bergen op Zoom

Monumentenstad met sfeer, leuke horeca en bijzondere winkeltjes

Rubriek: Reis & Recreatie
Tekst: Marieke Peeters
Fotografie: Carola van Dalen

Bergen op Zoom is een prachtige monumentenstad in het uiterste westen van Noord-Brabant. Bergen, zoals de stad in de volksmond wordt genoemd, staat bekend om zijn smalle straatjes, karakteristieke panden, fijne winkeltjes en talloze restaurants. Fausto en Natasja Goossens van Assurantiekantoor Goossens kunnen erover meepraten. Hoewel ze met hun gezin en kantoor in Hoogerheide zijn neergestreken, nemen ze nog vaak de fiets voor een bezoekje aan hun Bergen. “Even shoppen, wat eten of een terrasje pikken. Wij vinden het gewoon een heerlijke stad!”

Natasja en Fausto wonen samen met hun twee kinderen in Hoogerheide, een klein dorpje onder de rook van Bergen op Zoom. In een nieuwbouwpand, dat de warme uitstraling heeft van een boerderij, runnen ze samen met hun team het advies kantoor, dat in 1943 werd opgericht door de opa van Fausto. De twee kennen Bergen op Zoom, de plaats waar Fausto opgroeide, op hun duimpje en nemen ons graag mee voor een rondleiding door hun geliefde stad.

Inspire Coffee Company

De tour kan natuurlijk niet beginnen zonder een goede kop koffie, vindt Fausto. Het is voor hem dan ook niet meer dan logisch om te starten bij Inspire Coffee Company aan de Zuivelstraat. Eigenaar Thonie van der Rhee en zijn team serveren behalve koffie ook de lekkerste sapjes, milkshakes en lekkernijen. Toen Thonie na een 40-jarige carrière als technician besloot een eigen horecazaak te openen, verklaarde iedereen hem voor gek. Inmiddels heeft de Inspire Coffee Company de award voor Beste Onder nemer van Bergen op Zoom 2021 in de wacht gesleept en is deze horecagelegenheid niet meer uit de binnenstad weg te denken.

www.inspirecoffee.com/bergenopzoom

BumbleBeez

We vervolgen onze weg naar BumbleBeez aan de Kremerstraat, een walhalla voor spelletjesliefhebbers als Natasja en Fausto. Er is keuze uit maar liefst 1200 spellen. Mede-eigenaar Mariëtte Hagenaars heeft al twee populaire spellen voor ons klaargezet en legt enthousiast uit hoe ze werken. “Heerlijk”, vindt Natasja. “Ik heb echt geen geduld om van tevoren uitgebreid de spelregels te gaan doorlezen. Dat is het fijne van deze winkel. Ze organiseren regelmatig demo’s, zodat je precies kunt zien hoe een spel werkt. Ideaal!” Met een mooie aanvulling op hun toch al overvolle spellenkast verlaten Fausto en Natasja tevreden de winkel.

www.bumblebeez.nl

Fausto en Natasja in boekhandel Quist

Boekhandel Quist

Het echtpaar is dol op lezen, en een bezoek aan boekhandel Quist kan dan ook niet ontbreken. “Want wat is Bergen nu zonder Quist?” vraagt Fausto zich hardop af. Quist is een prachtige zaak aan de Fortuinstraat met drie etages vol boeken in de meest uiteenlopende genres. “Natuurlijk kun je je literatuur online, bij de grote namen, bestellen, maar ik steun liever onze locals”, zegt Natasja al bladerend in een kookboek. “Heerlijk toch, om hier eindeloos rond te neuzen?” Een kop verse bonenkoffie van eigenaar Ad Quist maakt het plaatje compleet. Het is dat er nog meer winkels op ons programma staan, anders hadden we hier met gemak uren kunnen doorbrengen.

www.quistboeken.nl

Restaurant ‘t Spuihuis

Van al dat wandelen krijgen we trek en dus is onze volgende stop een culinaire. Restaurant ’t Spuihuis, gevestigd in een karakteristiek pand aan het Spui, is een van de favoriete eetgelegenheden van Fausto en Natasja. Eigenaar René Vermeulen serveert ons verschillende lunchgerechtjes, waarin twee van de befaamde drie A’s van de Brabantse Wal terugkomen: ansjovis en asperges. “Het is elke keer weer genieten hier”, vertelt Fausto. “Je voelt je altijd welkom, of je nu alleen een pintje op het terras drinkt of een volledig vijfgangendiner bestelt. René is een echte selfmade man. Ooit begonnen als bordenwasser en kijk eens wat voor prachtig bedrijf hij nu heeft opgebouwd!”

www.spuihuis.nl

Natasja Goossens: ‘Natuurlijk kun je literatuur online bestellen, maar ik steun liever onze locals’

Grote Markt

Onderweg naar de Grote Markt stoppen we even op het Markiezenhof, een stadspaleis met een binnenhof waar de tijd een paar honderd jaar lijkt te hebben stilgestaan. “Deze plek moeten we jullie echt even laten zien! Precies hier gaven Fausto en ik elkaar in 2004 het ja-woord”, lacht Natasja. Het is inderdaad een bijzondere locatie. We vervolgen onze weg via de Gevangenpoort, de enige bewaard gebleven middeleeuwse stadspoort van Bergen op Zoom, en komen uit bij de Grote Markt. De Gròòte Mart, zoals de Bergenaars het centrale marktplein noemen, wordt in de zomermaanden omgetoverd tot één groot terras. Twee van de bekendste monumenten die uitkijken over het plein zijn de ‘Peperbus’ (Sint-Gertrudiskerk) en Grand Hotel De Draak.

De makers van Bergen op Zoom

Als we verder lopen naar de Lombardenstraat worden we op nummer 14 welkom geheten bij ‘De Makers van Bergen Op Zoom’. Dit is een collectief van 32 creatieven uit de regio, die op deze plek hun werk exposeren en verkopen. Met name Natasja raakt niet uitgekeken op de sieraden, kussens, meubels, kaarten, kaarsen en kunst. “Geweldig toch, al deze prachtige spullen onder één dak? Een heel gemakkelijke en toegankelijke manier om met het werk van zoveel verschillende kunstenaars kennis te maken”, vindt ze. “En stuk voor stuk met de hand gemaakt en dus uniek”, vult initiatiefneemster Joyce Krijgsman aan.

www.demakersvanboz.nl

Natasja bij Rozen & Bottels

Rozen & Bottels

Natasja is gek op bloemen. “Het liefst zet ik ze los van elkaar in kleine, kleurrijke vaasjes”, vertelt ze. Bloemenwinkel Rozen & Bottels is dan ook een absolute must see. Alleen al de gevel van het oude pandje aan de Engelsestraat is met zijn mintgroene deur en kozijnen een bezoekje waard. Eenmaal binnen loopt Natasja genietend langs de fleurige boeketten en brocante vaasjes. “Ik heb hier regelmatig workshops gedaan. Een aanrader voor iedereen die inspiratie wil opdoen op bloemengebied.”

www.rozen-en-bottels.nl

IJssalon Crusio

Voor de derde culinaire A, die van aardbeien, lopen we richting de Wouwsestraat. Op nummer 10 zit IJssalon Crusio, waar Fausto als klein kind al regelmatig kwam. De overgrootvader van de huidige eigenaar Coen reed al in 1915 met een ijskarretje in Bergen op Zoom rond. Toen alleen nog met vanilleijs. Inmiddels kun je elke dag kiezen uit 32 smaken, waarvan aardbeien uiteraard niet ontbreken. “Als we in Bergen zijn, maken we hier altijd even een tussenstop”, zegt Fausto. Niet alleen voor een lekker versgemaakt ijsje, maar ook om Coen en zijn vrouw Kiona even te begroeten. Twee topondernemers!”

www.crusio.nl

Verborgen Vesting

De allerlaatste stop op onze route is ook voor Fausto en Natasja onbekend terrein: de Verborgen Vesting. Verscholen onder het huizencomplex Hof van Asselbergs liggen de restanten van wat ooit de beroemde Bergse vesting was, gebouwd door Menno van Coehoorn. Begeleid door stadsgids Riny Gabriëls bereiken we via een luik een ondergrondse kelder van 17 bij 22 meter, waar we de resten kunnen bewonderen van de traptoren, die als toegang diende tot de ondergrondse gangen die lang geleden om de stad liepen. “Ik ken Bergen op Zoom behoorlijk goed, maar dit heb ik nog nooit gezien. Geweldig om hier te mogen rondkijken”, besluit Fausto.

www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl

Natasja, Fausto en Janwillem Swart, commercieel manager Nh1816 Verzekeringen, bij IJssalon Crusio

Meer weten over Bergen op Zoom? Kijk op www.vvvbrabantsewal.nl

LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur