Jan en Lauretta Dirkx: “Met onze camper zijn we veel flexibeler”

Tik je op Google het zoekwoord ‘camper’ in, dan kom je behalve de nieuwste modellen van bekende campermerken ook termen als ‘vrijheid’ en ‘genieten’ tegen. Niet voor niets waren de campers in coronatijd niet aan te slepen! Ook raskampeerders Jan en Lauretta Dirkx (63 en 62 jaar) zwichtten eind vorig jaar en schaften zich een Dethleffs Trend-camper aan. We spreken het stel over de voor- en nadelen (want die zijn er ook!) op Minicamping De Korenschoof in het Brabantse Reusel.

Rubriek: Vrije tijd
Tekst: Marieke Peeters
Fotografie: Freekje Groenemans

Wat Jan en Lauretta deed besluiten om hun caravan na dertig jaar in te ruilen voor een camper? “Heel simpel”, lacht Jan. “We boekten in 2021 een camping in Zuid-Limburg. Toen we aankwamen op onze mooie plek begonnen we meteen met het installeren. Ongeveer tegelijkertijd kwam er aan de overkant een man met een camper aan. Terwijl wij nog een hele tijd bezig waren met balanceren en de caravan waterpas krijgen, zat hij na vijf minuten al aan een lekker biertje. Dat stimuleerde ons om eens te kijken naar de mogelijkheden van een camper.”

Stabieler

De rest is geschiedenis. Sinds eind 2021 zijn Lauretta en Jan de trotse eigenaren van een tweedehands Dethleffs Trend-camper. “We hebben altijd enorm genoten van de vakanties met onze caravan”, vertelt Lauretta. “Maar dit is zo veel gemakkelijker! Je parkeert de camper in en kan meteen beginnen met genieten. Voorheen kampeerden we alleen tijdens onze vakanties. Nu gaan we er ook regelmatig een weekendje op uit. Is er mooi weer voorspeld? Dan zijn we zo weg, naar Limburg, Winterswijk of een andere mooie streek. We zijn nu veel flexibeler.” Jan vindt ook dat de camper veel fijner rijdt. “Met een caravan achter je auto ben je toch vatbaarder voor bijvoorbeeld windvlagen. De camper voelt veel stabieler. De Dethleffs Trend is een compact model. Niet te groot, maar wel heel compleet. De camper was eigenlijk helemaal naar onze zin toen we hem kochten. We hebben alleen een airco en een fietsendrager laten plaatsen.”

Naar Griekenland

Tot nu toe is het stel vrij dicht bij huis gebleven, maar er zijn plannen om binnenkort met de camper naar het favoriete vakantieland Griekenland af te reizen. “Met de caravan hebben we al zo’n beetje heel Griekenland gezien”, legt Jan uit. “Nu willen we graag ook een keer met de camper. We houden van het land, de vriendelijke bewoners en het lekkere eten. En het is er niet zo druk zoals in Spanje. In het hoogseizoen lagen er de laatste keer waar wij waren maar tien mensen in zee. Bovendien is Griekenland nog betaalbaar, ook een groot voordeel! Natuurlijk is het prijzig om met de boot de oversteek te maken van het Griekse vasteland naar de eilanden. Maar dat heb je zo terugverdiend als je er eenmaal bent. Voor een staanplaats betalen we ongeveer 25 euro per nacht. Daar kan je in Frankrijk nog geen tentje voor neerzetten!”

Het hele huis mee naar de supermarkt

Grootse plannen dus met hun nieuwe kostbaarste bezit. Maar is het camperleven dan alleen maar rozengeur en maneschijn? “De nadelen wegen niet op tegen de voordelen”, vindt Lauretta. “Maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Om maar wat te noemen: als je een boodschap gaat doen, moet je hele ‘huis’ mee. Daarom kiezen wij altijd heel bewust voor campings met een supermarkt in de buurt, zodat we daar met de fiets naar toe kunnen. En als we maar een weekendje gaan, nemen we voldoende mee vanuit huis. Dat kan ook gemakkelijk, want we hoeven nu veel minder te letten op het laadgewicht.”

MINICAMPING DE KORENSCHOOF

Minicamping De Korenschoof in het Noord-Brabantse Reusel wordt gerund door Harrie en Joke Dirkx. De kleinschalige camping ligt midden in het groen in de Brabantse Kempen. De camping kent veel vaste gasten die er voornamelijk voor hun rust komen. Er zijn ezeltjes en er is een ruimte waar gasten kunnen kaarten en biljarten. Ook is er een jeu de boules-baan. Wandelaars en fietsers kunnen er hun hart ophalen, want de camping ligt vlak bij toeristische trekpleisters als de Abdij van Postel en herberg ‘In den Bockenreyder’.
www.minicampingdekorenschoof.nl

Smalle landweggetjes

Vooralsnog heeft alleen Jan de camper bestuurd. Lauretta wil wel, maar het is er simpelweg nog niet van gekomen. “Ik rijd ook amper auto. Maar ik ga binnenkort wel oefenen hoor, al is het alleen maar om de camper in geval van nood naar een parkeerplaats te kunnen rijden.” Jan is erg te spreken over het rijden in hun nieuwe aanwinst. “Omdat je hoog zit, heb je heel goed overzicht. En het voelt veel compacter dan wanneer er een losse caravan achter je auto hangt. Natuurlijk kom je wel eens op smalle landweggetjes waarvan je hoopt dat je geen tegenligger tegenkomt. Maar als dat gebeurt, lost het zichzelf ook wel weer op.”

Camperverzekering

De familie Dirkx heeft de camper verzekerd bij Nh1816 Verzekeringen. “Het was toch een hele investering, dus dan wil je ook een goede verzekering”, zegt Jan. “Ik heb me wel georiënteerd, voornamelijk online, maar uiteindelijk voor Nh1816 gekozen. Wij hebben daar ook onze schadeverzekeringen lopen en zijn altijd erg tevreden geweest over de service en schadeafhandelingen. Dan kan je er wel voor kiezen om je camper bij een andere, misschien zelfs iets goedkopere, maatschappij onder te brengen, maar dit is veel gemakkelijker. Zeker als je te maken krijgt met een combinatie van schades. Die kunnen we nu gewoon bij onze verzekeringsadviseur neerleggen.”

Tips

Hebben Lauretta en Jan nog tips voor mensen die een camper willen kopen? Lauretta: “Als je op zoek gaat naar een camper, vergeet dan niet het bed te checken. Je brengt, ook op vakantie, heel wat tijd slapend door. Dus dan kan je maar beter fijn liggen. In onze camper zit een queensbed, wat betekent dat er aan beide zijden voldoende ruimte is om in te stappen. Daardoor hebben we wel wat minder bergruimte, maar we hoeven niet over elkaar heen te kruipen als we ’s nachts naar het toilet moeten.” Jan adviseert nieuwe ‘campers’ om vóór een trip een planning te maken. “Bedenk van tevoren welke route je gaat rijden en reserveer campings waar je een tussenstop wilt maken. Je kan niet overal met een camper terecht, dus check dat als je nog thuis bent. En neem niet te veel mee. Dat er genoeg ruimte in een camper is, betekent niet dat je hem ook helemaal vol moet proppen.”

VERZEKERINGEN


Pechhulp
Ga je in Nederland of Europa op vakantie, dan kan je pechhulp meeverzekeren. Voor een veilig gevoel onderweg. Je kan 24/7 bellen met de Nh1816-hulpdienst. Vraag je adviseur naar de premie en voorwaarden.

Combinatie
Heb je een verzekeringspakket bij Nh1816 Verzekeringen met een of meer motorrijtuigen? Dan kan je daar met je camper van profiteren. In het pakket ontvang je bovendien – net als de familie Dirkx – een hogere korting naarmate je meer verzekeringen onderbrengt. Vraag je adviseur om een offerte.

Schadeherstel
Nh1816 Verzekeringen heeft goede ervaringen met landelijke schadeherstelbedrijven voor campers en caravans, zoals Omnia en Re-Camp. Wil je liever lokaal laten repareren? Bel dan eerst even met je adviseur over de mogelijkheden.


LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur