Mark de Niet en Annemieke de Ridder op het balkon in het nieuwe pand van Nh1816 Verzekeringen

Bouwen aan betrokkenheid

Toekomstgericht met historische wortels

In het hart van Oudkarspel bouwt Nh1816 Verzekeringen aan de toekomst, met een nieuw kantoor op steenworp afstand van waar het allemaal ooit begon. Het verhaal van Nh1816 is er een van diepe wortels in de West-Friese klei. Met een traditie van kwaliteit en betrokkenheid, die al sinds 1816 standhoudt.

Tekst: Els Schipper • Fotografie: Patrick Ouwekerk

 

“Dit is meer dan een bouwproject”, vertelt Mark de Niet van de coöperatie Nh1816. “Het is een belofte aan onze leden en de gemeenschap, dat we hier zijn om te blijven, trouw aan onze coöperatieve waarden. Dat betekent: samen zo goed mogelijk ons werk doen, met oog voor de mensen en de wereld om ons heen.”

Goede doelen

Annemieke de Ridder deelt namens de Ledenraad van Nh1816 Verzekeringen haar perspectief op deze benadering: “Het is verfrissend en inspirerend om deel uit te maken van een organisatie, die verder kijkt dan de balans. Nh1816 onderscheidt zich als verzekeraar door winst niet als einddoel te zien, maar als middel om terug te geven aan de leden en de gemeenschap. Toen de schadelast in de covidperiode dusdanig laag was, heeft zelfs een premieverlaging plaatsgevonden. Dat is echt uniek.” Deze filosofie laat zich in de praktijk zien in mooie ledenacties, steun aan landelijke goede doelen en aan talloze plaatselijke en regionale projecten, samen met lokale financieel adviseurs.

annemieke de ridder in het nieuw pand van nh1816

Samen beslissen

Samen met de andere leden van de Ledenraad breekt Annemieke graag een lans voor de belangen van de meer dan 600.000 verzekerden van Nh1816. “Het is mooi dat Nh1816 vanuit zijn verzekerden vertegenwoordigers in de Ledenraad uitnodigt; mensen die niet in de verzekeringsbranche werken”, zegt ze. “Ik heb bijvoorbeeld samen met mijn man een productiebedrijf in Aziatische snacks. Hierdoor kan ik specifieke ondernemersvraagstukken en invalshoeken in het belang van de verzekerden bij de Ledenraad op tafel brengen. Zo beslissen we samen waar het coöperatief dividend aan wordt besteed.”

Samen helpen

Dat coöperatief dividend wordt grotendeels ingezet in ledenvoordelen bij de maatschappelijke partners van Nh1816 in de cultuursector en in lokale/regionale goede doelen via onder meer sportieve evenementen. “Toen die in de coronaperiode wegvielen, zijn we bij onze leden en in de samenleving wensen en behoeftes gaan ophalen”, vertelt Mark de Niet van Coöperatie Nh1816. “Samen betrokken, noemen we dat. Zo kun je op maatschappelijk gebied echt relevant en actueel zijn. We zijn sinds corona meer projecten in de sociale sfeer gaan ondersteunen, zoals het verzachten van eenzaamheid onder ouderen.” Een mooi voorbeeld: muziek van orkesten onder de balkonnetjes van verzorgingshuizen. Die optredens buiten brachten de oudere bewoners die geen bezoek mochten ontvangen plezier en verlichting én gaven de muzikanten de mogelijkheid toch op te treden. “Het was mooi om op zo’n lokaal niveau te kunnen bijdragen en dat zijn we ook blijven doen”, zegt Mark.

Donaties met impact

De investering van Nh1816 in lokale gemeenschappen gaat verder dan alleen geldelijke steun. Mark haalt in dit verband als voorbeeld ‘tHuis Lioba in Egmond-Binnen aan. “Voor dit respijthuis konden we een bijdrage leveren aan de aanschaf van een zeer gewenste duofiets. Op het moment dat lokale media over dit initiatief berichtten, meldden zich spontaan vrijwilligers aan om samen met de gasten van ‘tHuis Lioba te gaan fietsen. Mooi om te zien dat onze donatie zo’n impact had.”

Ogen en oren

In de praktijk vervullen de lokale adviseurs een cruciale rol in de uitvoering van de visie en missie van Nh1816, zeggen Mark en Annemieke. “Zij zijn de spil in het hele proces, als intermediair tussen ons en de klanten/leden”, legt Mark uit. “Deze local heroes zitten diep verankerd in hun lokale gemeenschap en zijn daarmee ook onze ogen en oren ter plaatse. Niet alleen voor het aandragen van lokale projecten, maar ook waar het om onze service naar de leden gaat. Onze lokale adviseurs zijn daarmee voor ons veel meer dan een tussenpersoon. Zij hebben een compleet beeld van hun individueel verzekerden en de gezinnen en bedrijven die ze verzekeren. Het kantoor kent zijn klanten, biedt maatwerkadvies en kan zo iedereen persoonlijk optimaal ontzorgen. Met ons als betrouwbare partner.”

Veranderende wereld

Hoewel Nh1816 al meer dan twee eeuwen verzekert, staat het bedrijf niet stil. “De wereld verandert en als verzekeraar moet je daarin mee. Denk aan de gevolgen van klimaatverandering: meer stormen betekent meer schade en dat heeft gevolgen voor de premie. Het is aan ons om te onderzoeken hoe je een verzekering toegankelijk kunt houden voor iedereen. Zo kun je in plaats van een premie te verhogen bijvoorbeeld ook kijken naar preventie”, legt Mark uit. “Wij zijn er om het goede te bewaren in een snel veranderende wereld. We blijven doen wat mensen van ons gewend zijn, maar gaan mee met de tijd.”

“Ik vind het knap dat Nh1816 bij zijn leest blijft”, vult Annemieke aan. “Authentiek en betrokken, met beide benen op de grond. Een coöperatieve verzekeraar die het credo ‘zeg wat je doet en doe wat je zegt’ waarmaakt.”

Grote kracht

Kijkend naar de toekomst vindt Annemieke dat Nh1816 zijn koers moet vasthouden. “We hebben een enorm hoge klantwaardering, die moeten we koesteren en behouden. Daarnaast is het belangrijk zoveel mogelijk terug te blijven geven aan de leden en aan de maatschappij. En de persoonlijke benadering moet altijd voorop blijven staan, dat is een grote kracht.”

Hart van Nh1816

“Bij Nh1816 zijn we meer dan een verzekeraar, we zijn onderdeel van een gemeenschap die samen sterker staat”, besluit Mark. Dit ethos, gedragen door de inzet van lokale adviseurs en de steun van leden, vormt het hart van Nh1816. Terwijl Mark en Annemieke uitkijken naar de officiële opening van het nieuwe kantoor is het duidelijk dat de coöperatieve verzekeraar zijn unieke pad blijft volgen. Gedreven door een missie om te verzekeren, te verbinden en terug te geven aan de gemeenschap.

mark de niet in nieuwe pand nh1816

LAATSTE ARTIKELEN

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur

twee zwemmende mensen voor Support Casper

Zest lokaal: Oversteek Haringvliet

steyl-main1

Kloosterdorp Steyl

bagna cauda

Recept: Bagna cauda

ecoloog sterrin smalbrugge met slang in haar hand

Ecoloog Sterrin Smalbrugge