vrouw chilt in zwembad

Ogen dicht en lekker luisteren

Droom weg naar een andere wereld met een sfeervol voorleesverhaal of inspirerende podcast. Geen betere manier om je geest tot rust te brengen en de dagelijkse beslommeringen even van je af te laten glijden.  

Productie: Natasja Admiraal

cover boek droomverhalen podcast

Bedtijdverhalen voor grote mensen

Weet je nog hoe fijn je vroeger in slaap viel nadat er een verhaaltje was voorgelezen? Ook voor grote mensen is het soms heerlijk om te worden voorgelezen. Het is rustgevend en de stem van de voorlezer voegt een extra dimensie aan het verhaal toe. De Droomverhalen Podcast is een serie voorleesverhalen voor volwassenen. Elke aflevering duurt ongeveer tien minuten en gaat over de fijne dingen in het leven en simpel geluk. Wat is er mooier dan een zonnige herfstdag in de tuin? Een ander verhaal voert je mee naar een romantisch dorpje aan de Spaanse kust, waar je heerlijk gaat slapen in een boot op het deinende water. Grote kans dat je bij het luisteren naar de rustgevende voorleesstem zorgeloos in een diepe slaap valt.  

De Droomverhalen Podcast is te beluisteren via Apple Podcast, Google Podcasts en Spotify.

afbeelding atlas podcast

Waarom dromen we eigenlijk?

Droom jij wel eens dat je vliegt? Of dat je nog een examen moet halen? En vraag je jezelf de volgende morgen wel eens af: wat gebeurt er eigenlijk in mijn hoofd als ik droom? Atlas, de nieuwe de wetenschapspodcast van de NTR, heeft acht afleveringen gewijd aan het thema dromen. Eén van de meest ongrijpbare zaken waar we elke dag – of beter gezegd: elke nacht – mee te maken hebben. De podcastserie gaat over de wetenschap achter de droom. Over het nut van dromen, lucide dromen, voorspellende dromen en slapeloosheid. Nachtmerries en nachtelijke hallucinaties komen eveneens aan bod, net als ‘duivelse dromen’ die al eeuwenlang een inspiratiebron zijn voor kunstenaars.   

Atlas is te beluisteren via NPO Radio 1, Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

droomavontuur van Rosalinda Weel

Verhalende meditaties voor kinderen  

Kinderen krijgen elke dag een hoop prikkels te verwerken. Het lezen van een boek is een welkom rustmoment, als tegenhanger van deze dagelijkse drukte. Dat geldt zeker voor het boek ‘Droomavontuur’ van Rosalinda Weel. Het bevat zeven meditatieve kinderverhalen, ter ontspanning of om heerlijk fantaserend bij in slaap te vallen. Het zijn avontuurlijke verhalen met een achterliggend doel: kinderen leren om hun aandacht naar binnen te keren én hen te helpen om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Kortom: een ideaal boek voor ouders die hun kinderen willen laten kennismaken met verhalende meditaties. De prachtige illustraties van Ruth Hengeveld zijn om bij weg te dromen.  

Droomavontuur door Rosalinda Weel, Altamira, €18,99, ISBN 9789401305464

flyer bedweters de podcast

Hoe slaap je in een onderzeeër?

Mark Schadenberg is oud-militair, slaapexpert en spreker. Hij heeft meerdere missies gedraaid in verschillende oorlogsgebieden. Nu volgt hij zijn missie dat niemand meer wakker hoeft te liggen van slaapproblemen. Met zijn podcast Bedweters wil hij mensen helpen om de kwaliteit van hun slaap verbeteren door middel van tips, tools en slaapverhalen van anderen. De slaapverhalen zijn inspirerend: hoe gaat bijvoorbeeld een dj om met slaap, jetlag en rust op tournee? Hoe slaapt een marinier op een onderzeeboot? Mark beantwoordt ook vragen van luisteraars, die via zijn Instagram kunnen worden ingestuurd. Een interessante podcast voor iedereen die weleens last heeft van slaaptekort, slaapproblemen of onrustige nachten. 

Bedweters is te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

affiche podcast droomtheater het oor

Droomtheater met Konijn Jibbe

Regent het buiten pijpenstelen? Of heb je een lange autorit voor de boeg? Zet dan eens een podcast voor je kind op. Wat is er nu fijner dan even je ogen te sluiten, je oren te spitsen en je mee te laten voeren naar een andere wereld? In Droomtheater het Oor vertelt Konijn Jibbe de mooiste luisterverhalen. Met zijn grote oren vangt hij de verhalen vertelt hij ze door, speciaal voor kinderen vanaf twee jaar. Elk verhaal gaat over ‘Het Begin’. Hoe begon jij? Hoe begon muziek? Hoe begon de wind? Jibbe heeft alle antwoorden. Een geweldige voorleesservice voor vermoeide ouders én avontuurlijke kinderen, ondersteund met prachtige muziek. 

Droomtheater het Oor is te beluisteren via Zappelin, Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

dromen over topsport

Alle kanten van de medaille belicht

Het leven van een topsporter blijft voor velen een droom. In de podcast Dromen over Topsport belichten oud-olympisch hockeykampioene Maartje Paumen en presentator Krijn Schuitemaker alle kanten van de medaille. Topsporters geven een kijkje in hun leven, nemen je mee in hun dagelijkse routine en laten zien wat ze doen (of juist laten) om hun droom waar te maken. En welke rol speelt een goede nachtrust hierin? Verschillende topsporters komen uitgebreid aan het woord in deze podcastserie, onder wie voetbalinternational Jill Roord, langebaanschaatster Antoinette Rijpma-De Jong, para-atlete Kimberly Alkemade, zwemster en wereldrecordhoudster Kira Toussaint en oud-international Dirk Kuyt.  

Dromen over Topsport is te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en Soundcloud.

droomplek-podcast

Vertrekkers over hun gastenverblijfdroom 

Jaren geleden begonnen Hans en Nel een klein berghotel in Oostenrijk. Nu helpen ze met de DroomAcademie anderen om hun gastenverblijfdroom succesvol waar te maken. Inmiddels is er ook een podcast, met verdiepende verhalen van én voor vertrekkers. Laat je inspireren door bijzondere gesprekken met mensen die een B&B, camping, hotel of vakantieprak runnen. Maar ook met mensen die dit als droom hebben – of deze droom inmiddels achter zich hebben gelaten. Openhartig vertellen deze dromers en doeners over de hobbels die ze onderweg tegenkomen en welke wijze inzichten dit hun opleverden, zoals ‘always remember why you started’ en ‘laat je perfectionisme los en begin!’ 

De DroomplekPodcast is te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Soundcloud.

dromer-mark-janssen

Ode aan alle kleine dromers  

Denkers, doeners en dromers: het zijn drie verschillende types die in elke klas zijn vertegenwoordigd. En zoals de titel al verraadt, gaat dit boek over een dromer. Een jongetje dat nog niet weet wat hij later wil worden, in tegenstelling tot de meeste andere kinderen uit zijn klas. Zijn vader laat hem zien dat het helemaal niet erg is als je nog niet weet waar je talent ligt. Het verhaal bevat weinig woorden, maar een duidelijke boodschap: als dromer mag je er zijn. Daarmee is dit prachtig geïllustreerde prentenboek van Mark Janssen een ode aan alle creatievelingen. Bovendien nodigt het boek ertoe uit om met je kind het gesprek aan te gaan over wie je bent en waar je van droomt. 

Dromer door Mark Janssen, Lemniscaat, €14,99, ISBN 9789047713722

dromen voor volwassenen de podcast

Dromen is voor volwassenen

Jaag je dromen na. Dat is het advies van Paul Emons, schrijver van het boek Dromen is voor volwassenen en maker van een gelijknamige podcastserie. Deze podcast gaat over het waarmaken van dromen met inspirerende verhalen. Zo vertellen Maud en Felix van Telers van de Put hoe ze een eigen droomboerderij startten waar ze op biologische wijze plantaardig en dierlijk voedsel produceren. Aansprekend is ook het verhaal van avonturiers Erik en Lisa, die al hun zekerheden opgaven om droomleven na te jagen. Momenteel reizen zij met hun camper Fred door Europa. Doen wat je gelukkig maakt, begint met dromen – en deze mensen weten dat uit eigen ervaring. 

Dromen is voor Volwassenen is te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

het begint met een droom

Heldinnen die de wereld kleur geven

Wat hebben rockster Anouk, beautyvlogger Nikkie de Jager, kinderboekenschrijfster Annie M. G. Schmidt en modeontwerper Iris van Herpen gemeen? Alle vier zijn het vrouwen die groot durfden te dromen én door hebben gezet op momenten dat het even tegenzat. Vrouwen die een inspiratiebron zijn voor velen. Spoken-word artiest Bab Gons beschrijft de levens van deze ‘heldinnen’ in heldere teksten. Femme ter Haar maakte er schilderachtige illustraties bij. ‘Het begint met een droom’ is een toegankelijk boek over twintig bijzondere vrouwen uit de geschiedenis van het Nederlands koninkrijk, die de wereld kleur geven.

Het begint met een droom door Babs Gons, Gottmer, €16,99, ISBN 9789025775568 

het grote dromenboek cover

De droom als ultieme raadgever

Iedere keer als je droomt, wil die bepaalde droom je iets vertellen. Dat is de visie van dromenexpert Jaqueline Voskuil. Dromen zijn volgens haar ultieme raadgevers. Tenminste, als we goed naar de dromen luisteren en deze tot ons door laten dringen. In ‘Het Grote Dromenboek’ laat Voskuil ons kennismaken met de kracht én diepere betekenis van dromen. Op speelse en inzichtelijke wijze laat de schrijfster zien wat dromen ons nu precies vertellen en wat ze voor ons kunnen betekenen. Stap voor stap, dag per dag, deelt Voskuil dromen uit haar praktijk. Het doel is dat je na het lezen van het boek zelf in staat bent om je eigen dromen, en die van je geliefden en vrienden, te leren duiden.  

Het Grote Dromenboek door Jacqueline Voskuil, Para Astro, €14,50, ISBN 9789072189141

cover boek julias droom

Een klein meisje met een grote droom

Sprookjesachtige tekeningen en een magisch verhaal over circus. De titel en het prachtige omslag van dit prentenboek voeren je direct mee naar een andere wereld. Het boek gaat over Julia, die slechts een hand groot is als ze wordt geboren. Haar ouders zijn ongelooflijk blij met hun kleine meisje, maar na hun onverwachte dood wordt Julia een circusattractie. Gelukkig heeft ze van haar vader een grote droom meegekregen. De kleine Julia moet allerlei obstakels overwinnen om haar droom waar te maken. Maar de hartverwarmende vriendschappen met de andere circusartiesten geven haar de kracht om het verschil te maken. Een optimistisch prentenboek over opkomen voor jezelf.  

Julia’s Droom door Brigitte Minne, De Eenhoorn, €19,50, ISBN 9789462916012

LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur