Gouden tips van TV-duo voor verbouwing en interieur

‘Rustig aan, het hoeft niet meteen af’

Een huis kopen in de huidige oververhitte woningmarkt: het is vrijwel onmogelijk zonder overbieding of met voorbehoud. Het bekende tv-duo Bob Sikkes (bouwkundige) en Roos Reedijk (interieurstylist) van het populaire woonprogramma ‘Kopen Zonder Kijken’ begrijpt het als geen ander. Beiden kijken vooral naar wat er wél kan. Ze delen graag hun waardevolle kijk op verbouwen en inrichten. Want dát kan altijd, als je geen andere woning kan kopen.

Rubriek: Wonen
Tekst: Judith Truijens
Fotografie: Floris Scheplitz

“Dé tip voor een verbouwing? Bezint eer gij begint”, opent Bob het gesprek. “Bereid je goed voor, maak een plan. Niet alleen een plan met je wensen, maar ook een financieel plan. Je zult verbaasd staan hoeveel mensen geen idee hebben van wat iets kost, ze zijn bij wijze van spreken nog nooit in de Gamma geweest. In alle afleveringen die we voor ‘Kopen Zonder Kijken’ hebben gemaakt, was er maar één persoon met een Excel-sheet met de planning en kostenraming erop. Dan denk ik: kom op! Het gaat om een mega-investering en er zit altijd wat tegen. Altijd! Daarom hoor je mij ook vaak vragen om extra budget. Dat is geen truc of zo, dat is echt nodig. En daarbij, als je toch bezig bent, is het goed het momentum te pakken en de verbouwing zo uitgebreid mogelijk op te pakken.”

Creatief en origineel

Roos vervolgt: “Een plan is inderdaad altijd een goed idee. Ook voor je interieur. Daarbij daag ik de opdrachtgever altijd uit creatief en origineel te zijn. Je hoeft niet meteen naar de kringloopwinkel te rennen, maar kijk eens naar dat mooie stoeltje van je oma en bekleed ‘m opnieuw. Of ga naar een brocantemarkt voor een uniek item. Dan kan je daar een mooie mix&match mee maken en krijg je geen kant-en-klare woonkamer uit de showroom. Serieus: ik krijg wel eens klanten face-timend vanaf een meubelboulevard aan de telefoon met de vraag of ik ‘dit’ leuk vind? Dat vind ik zo jammer. Refreshen of refurbishen kan ook heus met een wat kleiner budget. Met één wand in een opvallende kleur of met een fijn behangetje geef je een ruimte meteen een heel ander gevoel.”

Tussenwandje of uitbouw

“Eerlijk gezegd zit er momenteel een kuub zand in de machine die woningmarkt heet”, gaat Bob verder. “Een huis kopen is bijna niet meer te doen zonder enorm over te bieden of je voorbehouden te laten varen. Iets wat in mijn optiek beide onverstandig is. We zien het nu ook in seizoen zes van het programma; we zijn de last call voor het kopen van een woning. Daarom is het extra leuk om te laten zien dat bij een verbouwing naar mijn idee nagenoeg alles kan. Ik ga uit van de ‘gegevens’ van een woning, een tussenwandje is zo geplaatst en dan heb je wel die extra slaapkamer. Of badkamer, afhankelijk van je wensen. Een uitbouw en dakkapel zijn ook winstpakkers, die voor meer woongenot zorgen. En het terugbrengen van een ‘en suite’ in de kamer zorgt voor rustige ruimtes voor verschillende doeleinden.”

“Kies voor kwaliteit, dat zie je altijd terug”

Eén grote plant

Roos merkt dat mensen in hun interieur vaak niet meer zien wat er kan. “Ze kunnen niet meer door een bestaande inrichting heen kijken. Twintig plantjes maken een woonkamer rommelig, één grote brengt rust en is ook veel mooier. Trends komen en gaan, maar je eigen persoonlijke smaak zou de basis moeten zijn van jouw interieur. Het is moeilijk hoor, om origineel te zijn, we drinken allemaal uit dezelfde beker. Maar proberen is zeker de moeite waard!”

Rustig opbouwen

Gevraagd naar de grootste misvatting in verbouwingen of interieurinrichting zeggen Bob en Roos in koor: ‘Niet alles hoeft meteen af!’ Bob: “Geef jezelf de tijd om rustig te werken aan het opbouwen van je huis. Kijk eens naar wat er al is en gebruik dat als basis. Spaar voor mooie wijnglazen in plaats van een bulkaankoop bij een discounter, zorg voor een goed gevulde gereedschapskist, zodat je ook iets zelf kan opknappen.” Roos knikt en vult aan: “Kies voor kwaliteit, dat zie je altijd terug. Investeer bijvoorbeeld in mooie maatwerkinbouwkasten; ik kan verzekeren dat het daarmee nooit een rommeltje in je huis wordt.”

Veel te leren

“Dit hele verhaal komt ook terug in mijn nieuwe programma De Moeite Waard”, besluit Bob. “Hierin kopen kandidaten met eigen geld een huis, knappen het op en verkopen het, hopelijk met winst. Tijl Beckand presenteert het programma en ik kijk mee naar de plannen en geef handige tips voor de verbouwers. Maar zij moeten zelf alles doen. We bekijken de woning na de verbouwing en beoordelen dan of alles De Moeite Waard is geweest. Daar valt vast veel van te leren!”

NH1816 PREVENTIETIPS VOOR JE VERBOUWING


Lekkage en waterschade
Vervang je het leidingwerk in je woning? Dop oud leidingwerk goed af en controleer of het nieuwe
leidingwerk goed is aangesloten en niet beschadigd is geraakt tijdens de aansluiting.

Diefstal van gereedschappen
Wanneer je zelf je huis verbouwt, gebruik je duur gereedschap en koop je diverse bouwmaterialen. Geef inbrekers geen kans: berg je spullen ’s nachts goed op, maar ook als je even van huis weggaat.

Brand door verlengsnoeren
Veel gereedschap en apparatuur? Dat betekent dat je waarschijnlijk ook (verleng)snoeren en haspels gebruikt. Rol deze altijd helemaal uit. En ben je klaar? Zet het apparaat uit en haal de stekker uit het
stopcontact.

Verplichting rookmelders
Per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht op elke woonverdieping. Je bestelt ze met korting via nh1816.nl/ledenvoordeel.

Heb je een Nh1816 Woonhuis- en/of Inboedelverzekering? Vraag je adviseur naar de voorwaarden!


LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur