-->
CulinairTop-artikelWinactie
10 maart 2022

Deze fotograaf bepaalt de winnaars | Food- en fotowedstrijd

Onze wedstrijd kan natuurlijk niet zonder een professional die alle inzendingen beoordeelt. Niemand minder dan ervaren foodfotograaf Iwan Bronkhorst selecteert de top 10! In dit blog stellen wij hem aan jou voor.

Let op: de ZEST Food- en fotowedstrijd is gesloten op donderdag 31 maart om 17.00 uur. Je kunt niet meer meedoen. In de week van 11 april maken wij de winnaars bekend via onze social media.

Ervaren foodfotograaf

Iwan Bronkhorst runt zijn eigen fotostudio in Heiloo, vlakbij Alkmaar. Hier kunnen bedrijven terecht voor portretfoto’s, bedrijfsfotografie, productfotografie, fotografieworkshops én foodfotografie. Voor deze tak van fotografie heeft hij van alles in huis, zoals een horecakeuken om de gerechten te bereiden en een grote collectie accessoires en ondergronden. In samenwerking met foodstylisten maakt hij diverse prachtige foto’s voor op menukaarten, websites en drukwerk van restaurants en fabrikanten. 

In 2019 heeft Iwan een collectie ondergronden voor foodfotografie gelanceerd onder de naam Foodborden.nl. Dit bleek zo’n succes dat al snel een internationale webshop Foodboardshop.com werd opgezet. Sinds 2020 is er een productielocatie bijgekomen om aan de vraag te kunnen voldoen. Foodborden.nl heeft meegewerkt aan het 5e seizoen van RTL4’s Het Perfecte Plaatje.

“Iedere foodfoto is uniek qua sfeer, beleving en smaak”, vertelt Iwan. “Om de juiste sfeer te verkrijgen zoeken we in onze eigen collectie naar de juiste ondergronden, belichting en accessoires. De passie van de chef-kok, de puurheid van een product, verse ingrediënten; dat wil je zien én (bijna) kunnen proeven in de culinaire ontdekkingstocht die een foodfoto is!”

Tips voor de mooiste foodfoto

Een glossywaardige foto maken van een door jou bereid gerecht met zest als ingrediënt. Dát is de uitdaging van onze ZEST Food- en fotowedstrijd. Hoe pak je dat aan? Iwan deelt deze drie tips:

  1. Zorg voor maximaal één lichtbron, het liefst uit het noorden.
  2. Fotografeer van bovenaf of in een hoek van circa 45 graden.
  3. En onthoud: less is more.

“Bij de beoordeling van alle inzendingen let ik op het gebruik van licht in de foto. Bijvoorbeeld of er geen sprake is van TL-verlichting”, licht Iwan toe. “Daarnaast bekijk ik goed of de foto scherp is.”

Inspiratie nodig? Kijk eens naar deze mooie foto’s van Iwan:

Weet jij al welke foto je instuurt voor de ZEST Food- en fotowedstrijd? Meedoen kan tot donderdag 31 maart om 17.00 uur, via deze actiepagina. Maak kans op die felbegeerde plek in ZEST Magazine en win één van onze toffe prijzen!

Meer weten over Iwan? Kijk op iwanbronkhorst.nl.