André Kuipers in ZEST Magazine

Blog 12 april

Ruimte! Dat is het thema van ZEST Magazine dit jaar. Vandaag is het de Dag van de Ruimtevaart en 60 jaar geleden dat de eerste mens de ruimte in ging: Yuri Gagarin. Ook voor André Kuipers is dit een bijzonder jaar.10 jaar geleden vloog hij zijn laatste missie, 193 dagen verbleef hij in de ruimte. De langste missie in de Europese ruimtevlucht tot dan toe. Wij spreken hem voor de zevende editie van ZEST Magazine die in juni op de matten bij ruim 400.000 leden ploft. Op de Dag van de Ruimtevaart nemen we je mee achter de schermen van ZEST Magazine voor het artikel met André Kuipers.

Niet zo vanzelfsprekend

Vanaf het moment dat het thema vaststaat, staat nog iets vast. André Kuipers komt in deze editie van ZEST Magazine. Zonder een interview met deze bijzondere man, is deze uitgave niet compleet. Wat begon als een vanzelfsprekendheid, lijkt niet zo vanzelfsprekend. Want André is druk en het thema ruimte blijkt populair. Zo zoekt Europa nieuwe astronauten, waardoor André een veelgevraagd tafelgenoot is voor actualiteitenprogramma’s.

Aardse missie

Ondertussen werkt André aan zijn aardse missie om onder andere zoveel mogelijk kinderen te inspireren met het overkoepelende effect van de ruimte en hun rol daarin. Want, zo lezen wij op zijn website, ‘wanneer kinderen ondervinden hoe prachtig en bijzonder onze planeet is, maar ook hoe kwetsbaar, zullen ze zuiniger met haar omgaan.’

Planetarium

Naarmate de deadline nadert, willen we niet nadenken over een plan B. En zo gebeurt het toch dat we André Kuipers dinsdag 16 maart ontmoeten in het Planetarium van ARTIS. Het is gek om in deze tijdsgeest door een dierentuin te wandelen die voor bezoek gesloten is. André die eerder vanuit de ruimte via een livestream verslag deed van zijn belevenissen, staat deze dinsdag met beide voeten op de grond in de donkere koepelruimte.

Terug in ARTIS

André is naast astronaut niet voor niets ook spreker. Hij vertelt prachtig. Als André beschrijft hoe hij vanuit de ruimte naar de aarde keek, vertelt welke kleuren hij zag en wat dat met hem deed, zijn wij een en al oor. Ook vertelt hij over zijn nieuwste project voor basisschoolleerlingen Spacebuzz, een project dat internationaal wordt omarmd, over zijn nieuwste boek en waarom ARTIS voor hem een magische plek is. Hij vindt het zichtbaar prettig om weer even terug in het Planetarium te zijn.

Tipje van de sluier

André Kuipers, de man die tien jaar geleden zijn laatste en de langste Europese ruimtereis maakte, blikt in vier pagina’s in de nieuwste uitgave van ZEST Magazine terug op zijn ervaringen in de ruimte en vertaalt dit naar zijn aardse missie: mensen en dus ook kinderen, bewust maken van de schoonheid en kwetsbaarheid van de aarde. Een missie waar hij graag over schrijft en vertelt. In boeken, op podia, in het planetarium en in ZEST.

Wil jij net als wij en André weer even in ARTIS zijn? De oudste dierentuin van Nederland organiseert een proefopening op 16, 17 en 18 april. Een tijdvak reserveren kan vanaf vandaag!

LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur