Gracht in alkmaar

Alkmaar citytrip: het bruist

Met zijn gezellige straatjes, historisch centrum, unieke winkelaanbod en wereldberoemde kaasmarkt is Alkmaar een heerlijke bestemming voor een stedentrip van één of meer dagen. En doe je dat dit jaar, dan val je met je neus in de boter, met tal van bijzondere evenementen. Want Alkmaar viert dat het 450 jaar geleden werd bevrijd. Alkmaar bruist! Vier het jubileum van Alkmaar Ontzet mee!

ogen

‘Met Eigen Ogen’

Het is dit jaar exact 450 jaar geleden dat Alkmaar werd bevrijd van de Spanjaarden. Die bevrijding wordt elk jaar op 8 oktober gevierd met Alkmaar Ontzet, maar krijgt dit jubileumjaar een extra feestelijk tintje met tal van bijzondere evenementen. Laat je bijvoorbeeld van 31 augustus t/m 8 oktober in het project ‘Met Eigen Ogen’ meevoeren in een kriskras-route door het stadhuis van Alkmaar. Met soundscapes, ingenieuze lichtprojecties en special effects beleef je op verrassende wijze het verhaal achter Alkmaar Ontzet. Aan de hand van originele topstukken uit Stedelijk Museum Alkmaar en meeslepende verhalen, ingesproken door tv-documentairemaker Sinan Can, wordt ‘Met Eigen Ogen’ een unieke experience.

Bekijk dit ledenvoordeel

grote kerk in alkmaar

Foto: Erik Boschman

Klim naar veertig meter hoogte

Op 6 oktober wordt in de Grote Kerk van Alkmaar een gigantisch meesterwerk onthuld: een nieuw glas-in-loodraam, ontworpen door de internationaal bekende kunstenaar Fiona Tan. Een megaproject, want dit kerkraam is met drieëntwintig meter het hoogste kerkraam van het Europese vasteland. Om die klus te klaren staat de zuidmuur van de kerk in de bouwsteigers en die kun je beklimmen! Van 1 juli t/m 13 augustus klim je langs dat grote raam naar een hoogte van veertig meter. Eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht en kom je ook oog in oog te staan met het manshoge middeleeuwse beeld van Sint Laurens, naamgever van de kerk en patroon van de stad.

Bekijk dit ledenvoordeel

zomer plein

Foto: Rick Akkerman

Zomer op het cultuurplein

In de zomermaanden geniet je op het Canadaplein, het cultuurplein van Alkmaar, van ‘Zomer op het Plein’. Elke vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag stroomt het plein vol voor spetterende concerten. Vier de zomer met namen als Jett Rebel, LAKSHMI, Yentl en de Boer, Joris Linssen en Caramba en upcoming artiesten als Pitou. Van 30 juni t/m 6 augustus, gratis toegankelijk.

gracht alkmaar

Foto: Alef Starreveld

Lindegrachtconcert

Alkmaar heeft zijn eigen intieme variant op het welbekende Amsterdamse Prinsengrachtconcert: het Lindegrachtconcert. In een karakteristiek grachtje midden het centrum meer je op drie zomeravonden met je eigen bootje onder het podium aan, de kade vol publiek op zelf meegebrachte klapstoeltjes. Of huur een concertstoel, dan ben je verzekerd van een mooi plekje. Dit jaar op 11 en 25 juli en 8 augustus.

gogh

Van Gogh in Alkmaar

Tot en met 3 september ga je naar Stedelijk Museum Alkmaar voor de bijzondere tentoonstelling ‘Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School’. Een ambitieuze tentoonstelling waar het museum jarenlang mee bezig is geweest, met bruiklenen van over de hele wereld en maar liefst vijf originele werken van Vincent van Gogh. Tijdens die expositieperiode is ook het kleurrijke stadsprogramma Van Gogh & Friends te ontdekken. Zo treden tal van Alkmaarse restaurants in de foodsporen van Van Gogh door Van Gogh-gerechten op de kaart te zetten. Hotels bieden speciale arrangementen aan. Je kunt meewerken aan het grootste zelfportret aller tijden van Van Gogh of meedoen aan de fotowedstrijd ‘Focus op Van Gogh’, waarmee je kans maakt op mooie prijzen. En heb je mazzel, dan win je een ballonvaart in de spectaculaire Van Gogh Luchtballon boven Alkmaar.

boot water alkmaar

Alkmaar vanaf het water

Het eeuwenoude stadscentrum van Alkmaar leent zich uitstekend om per boot te ontdekken. Met pittoreske grachten, monumentale pakhuizen en iconische ophaalbruggen is het een heerlijke manier van sightseeing. Wil je iets actievers? Huur een kano of ga per sup. En heb je trek gekregen? Dan meer je onderweg aan bij een van de horecapleinen of bij een van de lekkerste friethuizen van Alkmaar: de Vlaminck. Ook leuk: bij IJssalon de Meent hangt aan de waterkant een ijsbel en iets verderop bij café De Koning een bierbel. Zo hoef je je bootje niet eens uit!

hofje alkmaar

Hofjesstad

Niet zo bekend van Alkmaar, maar het mag zich toch echt ook hofjesstad noemen. De zes monumentale hofjes in de binnenstad zijn een oase van rust. Verscholen achter poorten en indrukwekkende gevels ontsnap je er even aan het drukke stadsgedruis. We raden vooral aan het Wildemanshofje en het Hofje van Splinter te bezichtigen.

mensen in park

Foto: Rick Akkerman

Stadspark De Hout

Aan de voet van de binnenstad vind je het oudste stadspark van Nederland: De Hout. In de zomermaanden strijken hier mooie evenementen neer, zoals het akoestisch festival ‘Podium onder de Boom’ (23 juli), de ‘Vrienden van de Hout Live’ (13 augustus) en het ‘Keltisch festival’ (20 augustus). Voor ieder wat wils dus. En op 8, 9 en 10 september landt in dit groene park het grootste culinaire evenement van de regio: Culinair Plaza.

LAATSTE ARTIKELEN

drie jongens op pad in het bos

Microavonturen

slalom atlete Martina in actie

Kanoslalom-atlete Martina Wegman

vrouw van polygon reinigt inboedel

Schadehersteller Polygon na brand

carline alberts in chill stoel

Revalidatie niet-aangeboren hersenletsel

groepje mensen in de straten van Zwolle

Zwolle citytrip: verrassend veelzijdig

jong knap stel stapt samen de eurostar in op centraal station amsterdam

Zest 2024: #10 Avontuur